1. Jednorázová brigáda
Specializované personální agentury denně na svých stránkách aktualizují velmi bohatou nabídku, kde si vhodnou "jednorázovku" můžete rovnou také zarezervovat. Nejčastěji nabízené brigády jsou kancelářský úklid, pokladní a pomocná síla v supermarketu nebo práce v rychlém občerstvení. Výdělky se pohybují v rozmezí 50 – 150 Kč na hodinu a termíny směn si můžete vybrat sami.

2. Dlouhodobá spolupráce
Dlouhodobá brigáda se uzavírá písemnou dohodou o pracovní činnosti a je vhodná pro všechny, kteří mají vedle svého hlavního zaměstnání dostatek času pro práci na poloviční či ještě menší úvazek. Při takovéto dohodě za vás zaměstnavatel musí odvádět sociální a zdravotní pojištění.

3. Brigády v zahraničí
Nejčastějšími cílovými zeměmi pro velice slušný přivýdělek v cizině jsou stále Anglie a Irsko. Ale například na serveru www.1prace.cz najdete nabídky práce ve všech zemích EU se zajištěním všech nezbytných formalit – společnost vám zprostředkuje ubytování, dopravu, připojištění a dokonce i služby českého delegáta v dané zemi. Výdělky se pohybují v rozmezí 25 000 – 100 000 Kč za měsíc na nekvalifi kovaných pozicích – od pomocné síly v kuchyni, přes sbírání tenisových míčků až k nejlépe placené práci v krematoriích.

4. Přímý prodej
Při přímém prodeji určitého zboží jste pány svého času, ale pozor, tomuto oboru se věnuje i velké množství podvodných společností! Prodávají cokoliv, co se prodat dá, často ale trží především z množství lidí, které jako nové dealery zlákají... Bát se nemusíte práce pro ověřené společnosti jako je například Avon či Orifl ame, kdy si jako jejich dealer/ka můžete přijít na slušný a stálý výdělek 500 – 5000 Kč měsíčně podle vaší vlastní aktivity.

5. Roznášení letáků
Tato brigáda je vhodná pro studenty i důchodce. S vozíčkem, ve kterém se dá reklamní materiál přepravovat, není fyzicky náročná. Nejjednodušeji tento typ práce získáte, zeptáte-li se na poště ve vašem městě. Vyberte si lokaci s hustou bytovou zástavbou nebo panelákové sídliště. Práce tam jde rychleji od ruky a vydělat si můžete i slušných 5000 Kč měsíčně.

6. Pojišťovací poradce
Finančního a pojišťovacího poradce můžete dělat na dohodu o provedení práce a po zapracování lze přejít do pracovního poměru. Každá banka na svých stránkách inzeruje volná místa a podmínky spolupráce. Odměna je v podobě provizí, i začínající »pojišťovák« si může měsíčně přijít na 4000 Kč měsíčně.

7. Práce z domova
Možnost práce doma je výhodná oboustranně – pro fi rmy i zaměstnance. Firmy získají nižší náklady, zaměstnanci mají možnost vhodně kombinovat práci i rodinu. Můžete si vybrat práci manuální – obálkování, výrobu dekorací a bižuterie nebo práci na počítači a internetu, která je dnes velmi oblíbená. Zadáváte například vyplněné dotazníky, popisky ke zboží nebo odpovídáte na dotazy klientů. Tato práce je často kombinovaná s obvoláváním klientů, nebo se snažíte získat zákazníky nové.

8. Práce pro neziskovku
Chcete-li si nejen přivydělat, ale mít také dobrý pocit z prospěšné práce, zkuste se podívat na stránky www.neziskovky.cz. Zde nabízejí neziskové organizace brigády a poloviční úvazky po celé ČR na pozicích asistentů handicapovaných, streetworkerů, sekretářek.

9. Prodej přes telefon
Je to fyzicky nenáročná, psychicky trochu vyčerpávající práce pro komunikativní typy. Při telemarketingu nabízíte zboží a oslovujete možné zákazníky Pracovat můžete třeba tři hodiny dopoledne, minimálně 10 hodin týdně a vyděláte si příjemných 1000 Kč týdně.

10. Prodej věcí z domova
Na internetu se rozmnožily stránky, na kterých lze prodat, co nepotřebujete. I to je cesta ke slušnému přivýdělku! Na www. aukro.cz nebo třeba www. sbazar.cz a www.annonce. cz zkuste vysledovat, o co je zájem a pak zapátrejte na půdě či ve sklepě, neskrývá- li nějaké poklady.

11. S hvězdami před kamerou
Jedním z velice oblíbených a výnosných vedlejšáků je práce jako komparz u fi lmu či pro reklamní agenturu. I u nás je už mnoho specializovaných personálních agentur na nábor komparzistů. Vy se jen přijdete zaregistrovat, v agentuře si vás vyfotí, zařadí do databáze a kontaktují vás v případě, že si vás nějaký fi lmařský tým vybere ke spolupráci. Za jeden natáčecí den si můžete přijít na velice hezkých 1000 Kč.

Čtěte také:

Blesk radí: Kdy platíte daně a další srážky?
Blesk radí: Odhalte rizika 'vedlejšáků'!