Přesto u nás 40 % transakcí probíhá hotově. U malých obchodníků je podíl hotovostních transakcí dokonce 80 %. Důvodem je složité získávání terminálů, se kterým je spojená i administrativa a především finanční náročnost.

S platbami pomůže Cvak

Zjednodušit systém plateb se rozhodla čtveřice bank (Air Bank, Fio banka, mBank a MONETA Money), která bude podporovat světově unikátní platební řešení Cvak.  Podle zmíněných bank je Cvak snadný na používání, bez složitých poplatků a vedlejších nákladů, a navíc univerzální – nezávislý na bance obchodníka i zákazníka.

Jedna cena

Za využívání služby platí obchodník jen jeden poplatek. Ten je stanoven na 0,8 % z transakce, takže si snadno spočítá, kolik ho služba bude stát. Navíc ve chvíli, kdy nebude Cvak využívat, neplatí žádné další poplatky.

Jak to funguje

Obchodník i zákazník potřebují k přijímání plateb a placení chytré telefony.

OBCHODNÍK

K přijímání bezhotovostních plateb stačí mobilní aplikace Cvak spárovaná s bankovním účtem, na který je zvyklý. Po stažení aplikace a souhlasu s podmínkami dostane do 3 – 5 dnů domů zdarma tzv. NFC kartu (plastová karta s čipem o velikosti platební karty). NFC karta slouží místo klasického terminálu, ale nevyžaduje zapojení do elektrické sítě, samostatné připojení k internetu ani žádnou technickou montáž.

ZÁKAZNÍK

Pokud má ve svém mobilu nainstalované mobilní bankovnictví některé z bank aktivně podporujících Cvak, platba se provede prostřednictvím platby z účtu na účet.

Pokud mobilní aplikaci takové banky nemá, platba je provedena přes Google Pay nebo Apple Pay. Platby jsou tak provedeny stejně rychle a jednoduše, jako když platí kartou na klasickém terminálu. Prostřednictvím Cvaku mohou zaplatit klienti všech bank.

Jak probíhá platba:

1. Obchodník v aplikaci Cvak zadá požadovanou částku.

2. Zákazník přiloží svůj mobil k NFC kartě.

3. Zákazníkovi se na jeho telefonu objeví částka, kterou má zaplatit a potvrdit (platba probíhá buď z účtu na účet, nebo prostřednictvím digitalizované platební karty).

4. Obchodník ve své aplikaci Cvak hned vidí, že je platba úspěšně provedena.

 

Video
Video se připravuje ...

Ekonom o letošním výhledu: Odrazili jsme se ode dna. Češi pomalu začínají bohatnout Bára Holá