Službu tzv. zvláštních cen musejí podle rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu poskytovat čtyři operátoři. „Jedná se o cenové zvýhodnění (slevu) ve výši maximálně 200 korun za kalendářní měsíc, které mohou osoby se zvláštními sociálními potřebami čerpat na internet a volání. A to proto, aby i pro ně byly tyto služby dostupnější,“ vysvětluje právník Lukáš Zelený, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu. Slevu lze využít na mobilní i pevný internet a hlasové služby.

Ombudsman Blesku Mgr. Lukáš Zelený
Autor: Tonda Tran

Kdo má nárok

O cenové zvýhodnění mohou žádat osoby zdravotně postižené a ty s nízkými příjmy. Musejí ale doložit, že splňují stanovené podmínky.

Zdravotně postižení musejí mít průkaz ZTP z důvodu úplné nebo praktické hluchoty či ZTP/P. Nebo být závislí na pomoci jiné osoby ve stupni II., III. nebo IV. Případně osobně pečovat o takového nezletilého.

Lidé s nízkými příjmy potřebují potvrzení, že pobírají příspěvek na živobytí (případně žijí s někým, kdo ho pobírá a jsou posuzováni společně). Potvrzení vydávají pobočky Úřadu práce.

Kolik můžete dostat

„Požádat si můžete maximálně o 200 korun za kalendářní měsíc na osobu u vybraného operátora. Splňuje-li kritérium nízkého příjmu více osob ve společně posuzované domácnosti, mají na tuto slevu nárok všechny tyto osoby,“ uvádí Mgr. Zelený.

Jeden člověk, jedna sleva

Nárok na cenové zvýhodnění je jen jeden, a to i v případě, že byste měli nárok jak kvůli zdravotnímu postižení, tak kvůli finančním problémům. „Stejně tak nelze v témže období čerpat slevu u více operátorů, nýbrž pouze u jednoho,“ uvádí odborník.

Jak postupovat při žádosti

•Kontaktujte jednoho ze čtyř operátorů, kterým Český telekomunikační úřad tuto povinnost uložil, tedy T-Mobile Czech Republic, Vodafone Czech Republic, O2 Czech Republic, PODA.

•Doložte, že jste tzv. oprávněnou osobou, která má na slevu nárok, a uveďte, jakou službu chcete čerpat.

Zdravotně postižení či pečující o jinou osobu musejí předložit průkaz ZTP, ZTP/P, případně oznámení nebo rozhodnutí o přiznání příspěvku na péči nebo rozhodnutí o svěření dítěte do péče nahrazující péči rodičů.

Osoby s nízkými příjmy musejí doložit potvrzení, že jsou příjemcem příspěvku na živobytí nebo společně s ním posuzovanou osobou.

Video
Video se připravuje ...

Expert na hrozby o nástrahách internetu. Co ohrožuje naše děti a peněženky? Barbora Holá, Lukáš Červený