Lidí v nouzi přibývá. Inflace a nepříznivá ekonomická situace jsou hlavními důvody, proč počet dlužníků roste. „Přibývá lidí s dluhy po splatnosti, a to bez ohledu na věkové kategorie,“ potvrzuje Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti Kruk, která je pořadatelem akce Den bez dluhů. Nejčastějšími důvody pro nesplácení je podle ní ztráta zaměstnání a vysoké splátky úvěrů.

Můžete psát i volat

Odborníci vám poradí, jak při problémech postupovat krok za krokem. Využít je možné bezplatnou telefonní linku 800 700 880 anebo psát dotazy na webové stránky www. nasedluhy.cz. Současně s dotazem je navíc možné odborné poradce zdarma požádat o výpis z Centrální evidence exekucí a zjistit, jestli a případně kolik exekucí máte.

Průměrná částka roste

Průměrná výše dluhu českých dlužníků roste. Podle analýz společnosti Kruk je letos průměrný dluh 35 000 korun, zatímco vloni to bylo 29 500 korun. Nejvíce dlužníků pochází z Moravskoslezského kraje, kde jich bydlí více než 15 % a průměrně dluží 32 500 korun. Nejvyšší průměrné závazky mají dlužníci z Prahy (42 000 korun).

5 tipů, jak bojovat

Situaci řešte

Dluhy samy nezmizí. Jakmile nemáte na splátky, začněte situaci řešit. Nevytloukejte ale klín klínem a na splácení svých dluhů si nepůjčujte. 

Omezte výdaje

Sestavte si přehled příjmů a výdajů. Pak se zamyslete, kde můžete šetřit (poplatky za telefon, kabelovku atd.) a snažte se ušetřit na věcech, které nutně nepotřebujete (sladkosti, alkohol, cigarety).

Sepište seznam

Zjistěte si, kolik a komu vlastně dlužíte. Přednostně pak začněte řešit dluhy, které mají vysoké pokuty za opožděné splátky a dluhy, které souvisí s vaším životem (nájem, energie, hypotéka).

Spojte se s věřiteli

Ukažte snahu a domluvte si kalendář, abyste dluhy mohli splácet. „Základem je komunikace s věřitelem a domluvení se na rozložení závazků na delší období,“ potvrzuje Palendalová. 

Zvyšte příjmy

Pokuste se na čas najít ke své běžné práci i brigádu. S blížícími se vánočními svátky je snazší něco najít, a navíc za slušnou odměnu. Díky druhému příjmu vyřešíte své dluhy rychleji.

 

Video
Video se připravuje ...

Experti o dlužnících i praktikách exekutorů. Co je potřeba v Česku změnit? Pavlína Horáková