Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Největší pasti nájemního bydlení: Advokát radí, na co dát před podpisem smlouvy pozor

/
  • Většina pronajímatelů vyžaduje zaplacení kauce. Můžou ale chtít částku maximálně ve výši tří měsíčních nájmů (bez záloh na služby).
    9. března 2023 ● 07:00

    Řadu nečekaných problémů může skrývat nesrozumitelná nebo nejasná nájemní smlouva. Největší pasti nájemních smluv odhaluje Ombudsman Blesku Mgr. Matouš Vrběcký z advokátní kanceláře FKM Legal.

  • 1.

    Kauce

    Většina pronajímatelů vyžaduje zaplacení kauce. Můžou ale chtít částku maximálně ve výši tří měsíčních nájmů (bez záloh na služby). „Z této kauce může pronajímatel hradit dluh na nájemném, škody v bytě, nedoplatky při vyúčtování atp. Kauce však nemůže být použita za běžné opotřebení bytu způsobené jeho užíváním,“ vysvětluje advokát.

     

    ✔ V nájemní smlouvě by mělo být jasně stanoveno, za jakých podmínek lze kauci použít.

     

    ✔ Celá kauce (případně její část) by měla být vrácena v den skončení nájmu, a to včetně úroků ode dne jejího poskytnutí.

  • 2.

    Předání bytu

    Už při přebírání bytu je potřeba myslet na jeho vracení. Budoucím sporům zabrání předávací protokol, který je možné doplnit fotkami či videem. „V protokolu by mělo být jasně vymezeno, jaká část bytu je již před předáním poškozena, např. podlaha, kuchyňská linka, rozbité obklady či sociální zařízení v koupelně atd. Současně by mělo být zdokumentováno i vybavení bytu (pračka, lednice apod.),“ radí Mgr. Vrběcký.

     

    Rada: Nezapomeňte si zapsat stav měřičů kvůli vyúčtování spotřebovaných energií nebo vody

  • 3.

    Služby

    Vyplatí se jasně uvést, které služby zajišťuje pronajímatel a které si nájemce zařizuje sám. Pronajímatel většinou zajišťuje tzv. nezbytné služby (dodávky tepla, dodávky vody, osvětlení a úklid společných částí domu, odvoz komunálního odpadu, zajištění příjmu televizního vysílání, provoz a čištění komínů, případně provoz výtahu). K zaplaceným službám musí nájemník každoročně dostat vyúčtování, aby bylo zřejmé, jakou měl skutečnou spotřebu a jak pronajímatel platbu vypočítal.

     

    „Pokud tuto povinnost nesplní, je nájemce oprávněn požadovat pokutu v maximální výši 50 Kč za každý započatý den prodlení (pokud není dohodnuto jinak),“ radí advokát.

     

    Spory kolem fondu oprav

     

    Časté jsou spory okolo fondu oprav (příspěvek na správu domu a pozemku, který platí vlastník bytu společenství vlastníků jednotek). Pronajímatel by ho ale neměl po nájemníkovi chtít zaplatit, protože jde o službu, ze které nájemník nemá okamžitý prospěch.

  • 4.

    Smluvní pokuta

    Pronajímatel sice může po nájemníkovi požadovat smluvní pokutu, ale její výše je omezena. Nesmí přesáhnout trojnásobek měsíčního nájemného a navíc nesmí být nepřiměřená. „V praxi to znamená, že i při dodržení zákonného limitu pro její výši ji nemusí nájemce zaplatit, pokud je s ohledem na jeho porušení povinností nepřiměřená,“ vysvětluje Mgr. Vrběcký.

     

    Příklad: Rozbili jste skleněnou výplň u dveří do pokoje? Majitel může chtít zaplatit za jejich opravu nebo si uvedenou částku »stáhnout« z kauce. Nemůže ale chtít trojnásobek nájmu, neboť by se jednalo o nepřiměřenou částku, která neodpovídá rozbité skleněné výplni dveří.

  • 5.

    Zvyšování nájemného

    Pronajímatel nemůže zvyšovat nájemné libovolně a v případě, že si strany zvyšování nájemného ve smlouvě výslovně vyloučí, tak nájem nemůže být zvýšen. Pronajímatel musí dodržet určitý postup a formu. Návrh musí nájemník dostat písemně (a v případném sporu musí pronajímatel doručení prokázat).

     

    Po zvýšení smí nájemné svou výší odpovídat nájemnému obvyklému v místě i čase za obdobný byt a navíc nesmí být v posledních třech letech vyšší než 20 %. Dále pak musí být dodržen časový odstup dvanácti měsíců od posledního zvýšení nájemného.

     

    Příklad: Předloni vám majitel zvýšil nájem o 15 %, letos tak může navrhnout zvýšení jen o 5 %.

  • 6.

    Podnájem

    Řada lidí si neuvědomuje, že je rozdíl mezi nájemníkem a podnájemníkem. Zatímco nájemník si pronajímá byt přímo od pronajímatele, podnájemník má smluvní vztah s nájemníkem, nikoli pronajímatelem. A když skončí v nájmu nájemník, »sveze« se s ním i podnájemník.

    Video
    Video se připravuje ...

    Bytová krize. Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? Videohub

  • 7.

    Kontrola bytu

    Někteří pronajímatelé si rádi osobně hlídají, jak se nájemník v bytě chová. Rozhodně ale nemůžou přijít kdykoli. „Pronajímatel má možnost vstupu do své nemovitosti, ale je vhodné si podmínky vstupu upravit v nájemní smlouvě,“ potvrzuje právník. Pronajímatel by rozhodně neměl chodit bez ohlášení nebo dokonce svolení nebo v nepřítomnosti nájemníka. 

    Fotogalerie
    3 fotografie

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy