Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Úspory v koupelně ušetří tisíce korun: Odborníci poradili 5 snadných fíglů!

/
  • Neplýtvejte zbytečně elektřinou a plynem, ušetříte tisíce korun.
    Neplýtvejte zbytečně elektřinou a plynem, ušetříte tisíce korun. (archiv Blesku)
    20. září 2022 ● 05:00

    Celé Česko se chystá na drahou zimu. Ve spolupráci s portálem Šetřím.cz, který vytvořil ČEZ a odborníci z TZB-Info, jsme připravili rady, díky nimž ušetříte tisíce korun za elektřinu a plyn. Dnes se zaměříme na koupelnu.

    Z pohledu šetření je koupelna místem, na které se často zapomíná. Přitom tu můžou utíkat zbytečně poměrně velké peníze. Zvlášť dnes, kdy je každá kilowatthodina vyvážená zlatem. Výhodou je, že ta nejúspornější opatření nevyžadují žádnou finanční investici a stačí jen změnit svoje chování a maličko omezit svoje pohodlí.

  • 1.

    Krátké ale intenzivní větrání

    Koupelnu si většinou vytápíme víc, aby nám tam, když jsme nazí, nebyla zima. A také tam bývá vlhko. Výsledkem je, že řada lidí větrá v koupelně pootevřeným oknem. Když si ale místo trvale otevřené ventilačky zvyknete větrat jenom hned po sprchování, ale zato naplno otevřeným oknem na 5-10 minut, uspoříte. Pokud to budete dělat v celém domě, ušetříte celkem až 0,80 MWh energie na vytápění.

  • 2.

    Sprcha místo vany

    Zakažte si na chvíli vanu a jen se sprchujte. Čtyřminutová sprcha je totiž 3-4x úspornější než napuštěná vana. Každodenní sprcha místo vany ušetří až 0,90 MWh energie ročně za osobu. U čtyřčlenné rodiny to tedy může být až 3,6 MWh ročně!

  • 3.

    Sušák místo sušičky prádla

    Co udělá sama příroda, nemusí dělat elektřina. Zkuste, kdykoliv to jde, nechat prádlo schnout na sušáku a vyhněte se sušičce. Trvá to sice déle, ale nespotřebuje se při tom žádná elektřina. Roční úspora energie je až 0,25 MWh.

  • 4.

    Nižší teplota ohřevu vody

    Voda v bojleru se 24 hodin denně dohřívá na určitou teplotu, většinou kolem 70 °C. A ruku na srdce, stejně si většina z nás nikdy nepouští teplou naplno a páku baterie nastavuje někam mezi teplou a studenou. Přitom stačí snížit teplotu vody v bojleru na 50 až 60 °C a už spotřebujete až o 0,52 MWh energie ročně méně. Na vašem komfortu se to přitom vůbec nemusí projevit, protože teplota sprchování bývá kolem 40°C, takže stejně budete muset ředit studenou.

  • 5.

    Úsporná pračka

    Jestli přemýšlíte o nákupu nové pračky, volte vždy tu nejúspornější. Pračka s energetickou třídou A nebo B a spotřebou kolem 50kWh na 100 cyklů ročně šetří až 0,10 MWh oproti energeticky náročným typům. Při praní je také vhodné volit úsporný nebo eko program, případné snížit teplotu praní na 30 °C.

    Tip: Šetřím.cz

    Každý bydlíme trochu jinak a univerzální rady neexistují. Na internetových stránkách www.setrim.cz si ale můžete zadat parametry vašeho bydlení, stránka vám hned spočítá optimální spotřebu a nabídne úsporná opatření přímo na míru.

     

    Sháníte vybavení do koupelny a potřebujete ušetřit? Vyzkoušejte náš Bazar Blesk.

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak rostla cena elektřiny? Videohub

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 27

frantacizek: jakože Maďaři zaznamenávají neskutečný pád ekonomiky.. to soudruhu Orbánovi může už samo o sobě zlomit vaz. Hlavně, že se zadlužuje u obyvatel s nejvyšším úročením bondů na světě..

(22. 09. 2022 23:59)

frantacizek: Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dorazil s 90minutovým zpožděním na schůzku Rady bezpečnosti OSN o Ukrajině. „Západ pumpuje na Ukrajinu zbraně ve snaze protáhnout boje a oslabit Rusko,“ prohlásil tam. „Tato politika oslabování Ruska znamená přímé vměšování Západu do konfliktu a činí z něj jeho účastníka,“ pronesl. Po svém vystoupení zase sál opustil.


seberte Sovětům právo veta v Radě OSN, to je jako poslat Lavrova jako dítě na hanbu za tyhle infantilní výroky.. neměli tam nic rozjet, neměli k tomu důvod soudruzi-mentoši..klasické soudružské převrácené myšlení. Na to nejsou ani léky, jen lobotomie..

(22. 09. 2022 23:57)

frantacizek: začněte švýcarským úsporným systémem splachování. Je to sice dražší vstupní investice, ale ušetří vám to už ve střednědobém horizontu majland. Mně vrací každý rok za vodu tisíce. A i kdybych doma pral, tak to pořád budou tisíce, jakože mi pere kamarádka, protože už sem pračku nebudu tahat, když jsem ji tady neměl doteď a býval u holek pečený vařený..
teď trošku off topic :
Maďarský premiér Viktor Orbán chce, aby Evropská unie nejpozději do konce roku zrušila sankce, které uvalila na Rusko za jeho vpád na Ukrajinu

myslím, že Orbán si potřebuje i s celým Maďarskem odpočinout od evropského trhu, vylučte je normálně z EU. Bude to pro ně katastrofa a tamním obyvatelům konečně dojde, kam je tenhle další východní oligarcha zatáhl..My je nepotřebujeme k ničemu..

(22. 09. 2022 23:55)

Uživatel_5566930: A protoze spotreba vody klesala, tak okamzite zvedli jeji cenu, tak to aspon vysvetlovali u nas ve meste.

(22. 09. 2022 16:58)

Uživatel_5566930: Tady ti odbornici, kteri nam radi, vubec nevi, ze nejaka legionela existuje, jsou to vsechno obycejni tupci.

(22. 09. 2022 16:56)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy