Někdy úspory nestačí a je potřeba půjčit si peníze u banky. Od poskytovatele půjčky dostanete nejrůznější informace. Vždy je ale dobré si uvědomit, kolik celkem za půjčku zaplatíte – jinými slovy, kolik vlastně činí celková částka neboli úrok z půjčky, o který se přeplatíte. Další důležitou informací je i to, na jak dlouho půjčku dostanete.

Jak na výpočet úroků z půjčky?

Většinou se procentuální sazbu úroků dozvíte ze smlouvy nebo z informací o půjčce, které dává banka k dispozici. Nicméně je důležité vědět, jak vypadá výpočet úroků z půjčky. Pro výpočet úroků z půjčky potřebujete znát výši půjčky (jistinu), dobu, na kterou si peníze chcete půjčit, a sazbu úroku v procentech. Vše vynásobíte a nakonec vydělíte stem. Výsledkem je částka, o kterou půjčené peníze přeplatíte. Výpočet úrok z půjčky, která je na dobu kratší než jeden rok, je trochu složitější, protože potřebujeme znát úrok za jeden den a v bance si ověřit, jak počítají dny v měsíci. Pro zjištění skutečného úroku zpravidla vynásobíte jistinu, sazbu a čas a to následně vydělíte číslem, které vám vyjde po vynásobení sto krát tři sta šedesát.

Co je RPSN a proč je důležité?

Pamatujte, že úrok je jedna věc, ale zajímat byste se měli i o RPSN. Zkratka RPSN je roční procentuální sazba nákladů půjčky. Tato částka zahrnuje úroky, ale také další náklady, které mohou být s půjčkou spojené. Patří mezi ně poplatek za zřízení a správu úvěru, nejrůznější poplatky spojené s čerpáním úvěrů, pojištění schopnosti splácet, akontace a další administrativní poplatky.

Jak vybrat správnou půjčku?

Rychlá půjčka někdy může pomoci vyřešit naléhavou situaci. Jako když doslouží stará lednice a z úspor nezbývá na nákup nové. Jindy můžeme půjčkou financovat rekonstrukci bytu či rovnou výstavbu domu. Odborníci doporučují zvážit, zda půjčku opravdu potřebujete. Lákadel je spousta a na většinu se vyplatí šetřit. Obecně se doporučuje půjčovat si pouze na věci, ze kterých je trvalý užitek. V takovém případě si spočítejte, na kolik vás půjčka vyjde – měsíční splátka by neměla ohrozit vaši životní úroveň. Zásadně si půjčujte pouze od prověřených bank a finančních institucí. Před podepsáním smlouvy nezávazně porovnejte více možností. Online srovnání půjček zabere pár minut a můžete tak srovnat různé druhy půjček na pár kliků v nezávislém porovnávači nabídek, jako je třeba Klik.cz. Stačí zadat požadovanou částku v korunách.