V dnešní obrovské nabídce půjček se dokonale orientuje jen málokdo. S výběrem úvěru pomůže web Vpenize.cz, který se zabývá nejrůznějšími finančními tématy včetně možností vydělávání a spoření peněz.

SMS půjčky pro každého

Vždy je podezřelé, když je půjčka nabízena „úplně každému“. Jedná se buď o snahu přilákat nové klienty líbivým názvem, nebo o nebezpečné úvěry od společnosti, která nedodržuje zákonné postupy. SMS půjčky ihned úplně každému jsou jejich podtypem a vyznačují se tím, že o ně stávající klienti mohou žádat prostřednictvím SMS zprávy.

Společnosti oprávněné k poskytování úvěrů mají povinnost prověřit bonitu neboli úvěruschopnost žadatele, a pokud je nedostatečná, nesmí půjčku schválit. Řada institucí tuto povinnost obchází a půjčuje i nebonitním klientům, což v mnoha případech vede k problémům se splácením.

Půjčky pro zadlužené

Na lidi, kteří se zadlužili a nyní své dluhy nezvládají splácet, cílí společnosti nabízející půjčky pro zadlužené, půjčky v exekuci či dokonce půjčky v insolvenci.

Někdy jsou tyto produkty souhrnně nazývány jako půjčky bez nahlížení do registru a bývají poskytovány za extrémně nevýhodných podmínek, kvůli kterým se dlužník často s problémy s půjčkami a úvěrovými registry dostane do ještě horší situace, než je ta stávající.

Půjčky bez doložení příjmu

Opět jde o půjčky, jejichž poskytovatelé nedodržují zákonem stanovený postup. Prověření příjmu je důležitou součástí kontroly bonity a v případě, že není dost vysoký, nemá žadatel půjčku vůbec získat.

Půjčky bez doložení příjmu mívají stejné parametry jako půjčky na mateřské, půjčky pro důchodce, půjčky pro nezaměstnané a podobně. Je zřejmé, že jejich poskytovatelé cílí na osoby, které buďto nemají vůbec žádný příjem, nebo je jejich jediným příjmem pro splácení půjčky mateřská, důchod či jiné dávky.

Půjčky na směnku

Velmi nebezpečným typem úvěru jsou půjčky na směnku. Jsou nejen nelegální, nýbrž i extra nevýhodné. Jedinou motivací věřitele bývá vidina toho, že dlužníka připraví o co nejvíce peněz. Často o ně žádají lidé, kteří jsou již zadlužení a banka ani solidní nebankovní společnost by jim nepůjčila.

Typické pro ně bývají enormní úroky a také přítomnost tzv. rozhodčí doložky, na základě níž o případném sporu mezi věřitelem a dlužníkem rozhoduje arbitr určený věřitelem, nikoliv nezávislý soud.

Půjčky od soukromých osob

Půjčka od soukromých osob je ve většině případů jen jiné pojmenování půjčky na směnku. Může být nabízena také jako půjčka v insolvenci, půjčka pro dlužníky s exekucí a podobně. Vzhledem k výši úroků a případných poplatků se jedná o patrně nejrizikovější finanční produkt vůbec.