Jako nejčastější důvod, pro který se rozhodli lidé před Vánocemi zadlužit, dle portálu Lundea uvádějí nedostatečnou finanční rezervu. Takto odpovědělo přibližně 32 % dotazovaných. Další skupinu s 16 % tvoří lidé, kteří se dlouhodobě potýkají s nedostatkem finančních příjmů. 19 % pak ti, které trápí pouze krátkodobý nedostatek finančních příjmů. Celých 19 % oslovených se pak rozhodlo využít výhodnější nabídky před Vánocemi.

Ať už se jedná o jakýkoliv typ půjčky, vždy bychom k ní měli přistupovat s ostražitostí a respektem. Ani ta nejvýhodněji nastavená půjčka nás nemusí v budoucnu ochránit před problémy spojenými s jejím splácením. Pamatujte si proto, o co bohatší Vánoce, o to krušnější vstup do roku nového. Právě před Vánocemi se hlavně nebankovní společnosti předhání s nabídkami nejrůznějších půjček. Rychlá půjčka, půjčka do výplaty, nebankovní půjčka…to je jen malý výčet termínů, který můžete na internetu naleznout. Všechny mají za úkol to samé, přemluvit vás k tomu, abyste si jí vzali. A zvláště před Vánocemi to může být snadnější, než po zbytek celého roku.

Ale abychom neopomenuli ani hypoteční úvěry, i ty mohou být pro některé dlužníky zrádné.

Možná dokonce ještě zrádnější, neboť s jedná o jakousi půjčku se zástavou nemovitosti. Pokud žadatel není z jakéhokoliv důvodu schopen dostát svým závazkům, bude na něj poohlíženo jako na neplatiče. V konečném důsledku může dojít k exekučnímu příkazu a uvedení zastavěné nemovitosti do dražby. S výběrem vhodného úvěru pomůže hypoteční kalkulačka.

Půjčky, ani ty od nebankovních společností, nejsou nevýhodné. Právě zmíněná nevýhodnost úvěru povětšinou tkví v účelu, pro který o něj dlužník žádá.