Štafetová hypotéka a její výhody

Nejen mladí lidé dnes narážejí na stále větší překážky na cestě za vlastním bydlením. Vysoké ceny nemovitostí, skoková inflace a s ní rostoucí úroková sazba hypoték, i zpřísnění podmínek pro získání hypotečního úvěru (od dubna 2022), to vše může znesnadnit stěhování do vlastního.

Navzdory těmto faktorům ale podle Hypomonitoru České bankovní asociace zájem o hypotéky roste. Jejich objem zůstal silný i v říjnu 2021, kdy banky poskytly hypoteční úvěry v celkovém objemu přes 40 miliard Kč, z toho přes 31 miliard Kč tvořily nové hypotéky.

Navzdory této situaci zaznamenala v minulém roce ČNB rekordní zájem o hypotéky, banky tehdy poskytly nové úvěry na bydlení za 217 mld. Kč. Pro srovnání, v roce 2019 to bylo 162 mld. Kč a v roce 2018 byl objem skutečně nových hypoték 187 mld. Kč. (zdroj: ČNB)

Do toho vstupují banky, které nabízejí svým klientům nové variace tradiční hypotéky a s nimi i nové možnosti využití úvěru nebo flexibilitu splácení. Jedním z takových produktů je takzvaná štafetová hypotéka, kterou na trh před dvěma lety uvedla Komerční banka.

Splácení takové hypotéky můžete časem jednoduše převést na někoho jiného, jako když předáváte štafetu. Vzhledem k současným trendům na hypotečním trhu se totiž může stát, že standardních 30 let na splacení hypotéky už nebude stačit.

Možností, jak tuto modifikaci hypotéky využít, je samozřejmě víc, ale primárně slouží rodičům, kteří chtějí zajistit svým dětem bydlení. Hypoteční úvěr si tak napřed vezmou rodiče a svým potomkům ho předají až v době, kdy si děti se splácením poradí samy. Nemovitost mohou vlastnit nejprve rodiče a později ji převést na děti - lze to, může ale být i od začátku ve vlastnictví dětí nebo spoluvlastněná rodiči i dětmi.

Předat štafetu splácení je možné u všech hypotečních úvěrů Komerční banky, jak u stávajících, tak nově uzavřených.