Ušetřit lze, stačí hledat cesty

Někdy se jednoduše stačí chovat hospodárně. Poradíme jak na to. Začněme posouzením, má-li byt či dům ten správný a odpovídající tarif. V tom nejlépe poradí renomovaný odborník (v Praze Pražská energetika), který se vyptá na skladbu elektrospotřebičů v domácnosti a na doby jejich využívání, a pak navrhne optimální tarif. Vedle správného tarifu hraje roli i velikost hlavního jističe u odběrného místa. Pokud je tento jistič předimenzovaný (zbytečně vysoký), lidé platí za rezervovaný příkon zbytečně mnoho.

Důležitý je také stav domu či bytu. Různé úniky v netěsnících spárách zdiva a stará a nevyhovující okna jsou doslova žroutem peněz. Pro tento případ Pražská energetika nabízí svým zákazníkům proměření objektu termokamerou, která taková slabá místa snadno odhalí.

Vyměňte staré spotřebiče

Samostatnou kapitolu pak tvoří elektrické spotřebiče, které jsou součástí vybavení domů a bytů. Když někdo odchází časně ráno z bytu a vrací se až v podvečer zpět, nepotřebuje, aby se byt vytápěl elektřinou celý den – to vše se dá operativně nastavit. Tam, kde se elektřinou topí a ohřívá voda, jsou samozřejmě zásadní druhy vytápění a ohřevu vody. Dnešní moderní akumulační kamna mají zcela odlišný vzhled od těch klasických z doby minulé. Současná akumulační vytápěcí tělesa jsou rozměrově srovnatelná s běžnými plechovými teplovodními radiátory, a hlavně mají vyšší účinnost a životnost. Zpočátku vyšší investice se vrátí v mnohaleté nízké spotřebě.

Obdobné je to s vařením. Kdo je odkázaný na elektřinu a stále využívá starý sporák s klasickými litinovými plotýnkami, vyhazuje své peníze zcela zbytečně. Moderní indukční vařiče dnes pracují neuvěřitelně rychle a spotřeba elektřiny je výrazně nižší.

Autor: Pražská energetika

Pozor na lednici!

Mnozí lidé nechtějí věřit, že velkým „žroutem“ elektřiny je také lednička. Ta běží v každé domácnosti 24 hodin denně. A víte, v jakém ji máte stavu? Těsní její dveře dokonale? Je lednička pravidelně odmrazována? Je moderní a tím hospodárná? Staré lednice nezřídka mají výrazně vyšší spotřebu elektřiny než moderní. A také zbytečná námraza ledu zvyšuje výkon chladícího kompresoru o deset procent i více. A čím svítíte? Snad ve většině domácností se dnes už používají moderní úsporné žárovky a zářivky, které mají minimálně pětkrát nižší spotřebu elektřiny a také delší životnost než klasické. Totéž platí o LED žárovkách, kterou jsou hitem současnosti.

Jsme přesvědčeni, že ušetřit se dá. Každému, kdo se chce o úspory energie ve svém bytě či domě pokusit, doporučujeme, aby navštívil specialisty, kteří mají ohromné znalosti a zkušenosti z různých řešení, mají k ruce speciální diagnostické přístroje a kontakty na výrobce a dodavatele těch nejmodernějších přístrojů a systémů. V Praze takové najdete například v Jungmannově ulici v Centru služeb PRE, kde nejen určitě poradí, ale i pomohou s realizací.