Rychlé půjčky nejen na Vánoce

Rychlé půjčky si snadno během několika minut sjednáte na internetu. Jejich velkou předností je, že nemusíte nikam chodit a peníze budete mít na účtu během několika minut od podpisu smlouvy. Pokud nedisponujete běžným účtem, tak si můžete peníze vyzvednut v trafice nebo vám je zaměstnanec firmy přiveze až k vám domů během téhož dne.

Navíc většina společností poskytující rychlé nebankovní půjčky nemá na svoje klienty nijak vysoké nároky. Půjčku dají prakticky každému. A tady bývá často kámen úrazu. Zatímco banky chtějí klienty, kteří jsou schopni půjčku splatit, tak nebankovní půjčky to mají přesně naopak.

Pozor na lichváře a nebankovní společnosti

Přestože před několika lety vstoupila v platnost novela zákona o spotřebitelském úvěru a licenci na provozování krátkodobých půjček už nemá kdejaká pochybná společnost, tak ne každá nabídka je výhodná. Co se týče úroků, tak ty jsou u krátkodobých půjček opravdu vysoké. Není vůbec problém narazit na nabídky s úrokem nad 10 % a RPSN atakující 20 %.

Vysoký úrok není jediné, na co se zaměřte. Krátkodobé půjčky mají spousty skrytých poplatků a zejména velmi vysoké penále za neschopnost splácet. Pokud nebudete schopni zaplatit splátku včas, tak počítejte, že přeplatíte nemalou částku.

Rychlé půjčky mohou být rizikovější a kladou na zákazníka břemeno osobní zodpovědnosti a určité finanční gramotnosti. Pokud s penězi sotva vycházíte a vezmete si krátkodobou půjčku, kterou nejste schopni splatit, tak vám reálně hrozí zamotání se do dluhové pasti, protože budete muset jednu půjčku lepit dalším úvěrem.

Hrozí vám chudé Vánoce?

Pokud vám finance nedovolují bohaté Vánoce, tak se snažte nestresovat. Pokud si vezmete vánoční půjčku, tak sice zažijete bohatého Ježíška, ale po Novém roce se dluhy zázračně sami nezaplatí a vy vkročíte do dalšího roku s finančním šrámem na své kreditní kartě.

Snažte se nepodlehnout jedinečným nabídkám a dobře zvažte svoje finanční možnosti. Veškerá reklamní sdělení se snaží zasáhnout na naši citlivou strunu a zejména rodiče malých dětí se musí připravit na značný nápor na psychiku.

Zkuste svoje rodinné příslušníky přesvědčit, že místo drahých dárků si dáte drobnosti a za ušetřené peníze si například rozplánujte výlety nebo dárky na příští rok, které zvládnete zaplatit i bez půjčky. Snažte se i dětem vysvětlit situaci. Naučíte je tím i finanční zodpovědnosti, kterou v budoucnu využijí. 

Naučte se hospodařit s penězi

Mít dostatečnou finanční rezervu je základním kamenem finanční gramotnosti. Bohužel současná korona krize ukázala, jak málo lidí má ve skutečnosti našetřeno na další měsíce. Pokud si budete každý měsíc odkládat určitý finanční obnos, tak si příští rok nebudete muset na dárky půjčovat.

Je smutné, že velká spousta lidí jde s penězi lidově řečeno na krev a žijí od výplaty k výplatě. Podle průzkumů však mají možnost ušetřit, ale peníze jim nezbývají, protože s nimi neumí hospodařit. Osvojte si co nejdříve zdravé finanční návyky a půjčka na vánoční dárky se vás příště týkat nebude.