Opravdu si potřebuji půjčit?

Život přináší nejrůznější situace a někdy naneštěstí i takové, kdy je půjčka jejich jediným možným či jediným dostatečně rychlým řešením. Předtím, než ale smlouvu o půjčce uzavřete, ujistěte se, že je to právě váš případ. Zapomeňte na půjčky kvůli vánočním dárkům, nejnovějším modelům telefonů nebo exotické dovolené. Všechny tyto věci jsou zbytné a ani jediná z nich nám nestojí za problémy, které může závazek v podobě půjčky způsobit.

I v případě, že se půjčka zdá jako nezbytná, je na místě několikrát podrobně projít své výdaje, pokusit se zamyslet, jak ušetřit peníze v domácnosti nebo zkusit požádat o pomoc v rodině (samozřejmě pouze pokud v ní panují dobré vztahy a vzájemná důvěra). Teprve když ani zde nenajdeme řešení, lze se začít zajímat o možnosti půjčky.

Možnosti půjček jsou opravdu široké

V současné době si lze vybírat z ohromného množství bankovních i nebankovních úvěrových produktů. Všechny se tváří velice výhodně a prakticky všechny lze v dnešní době vyřídit online, bez nutnosti opustit svůj obývák. Peníze je možné mít po několika minut na účtu a na první pohled se zdá vše dokonalé. Tak tomu ale nemusí být vždy.

Zvláště pokud si člověk vybírá nebankovní půjčky, dostane se mu výhod v podobě extra rychlého zpracování i přimhouření očí nad finančními prohřešky z minulosti či současnou situací. Opět platí, že v některých případech to může člověka doslova zachránit, současně to ale není zadarmo a je na místě počítat s tím, že splácení se prostě vyhnout nelze.

Parametry půjčky

Je jasné, že na prvním místě se budeme při uzavírání půjčky zajímat o to, kolik peněz zaplatíme navíc, tedy o úrok. Důležité je ale také to, jak budeme muset půjčku vracet. Jedná se o krátkodobou půjčku, kterou je příští měsíc třeba splatit celou najednou, či si lze splácení rozložit do více splátek. Kolik bude taková splátka činit a kolik měsíců jí budu platit?

Jsou i další důležité otázky. Mám možnost si některý měsíc splátku odložit, pokud nebudu mít dost peněz? Pokud ano, za jakou cenu? Je součástí smlouvy o půjče pojištění schopnosti splácet, např. pro případ ztráty zaměstnání? A naopak, co když budu chtít půjčku splatit předčasně, je to možné? A pokud ano, zaplatím něco navíc?

Na všechny tyto otázky by měl mít člověk před uzavřením smlouvy odpovědi a měl by být schopen porovnat několik společností nabízejících půjčky. V neposlední řadě je potom třeba si ověřit, že daný poskytovatel půjčky má licenci ČNB pro poskytování nebankovních úvěrů. To je opravdové minimum toho, co by měl splňovat ten, u koho si půjčku chcete vzít.

Až vám přijdou peníze na účet, je už jen na vás za co je utratíte, zda za vybavení domácnosti nebo něco jiného. Splácet ale budete muset v každém případě.