Bere svobodu

Řada lidí si myslí, že hypotéka je dluh a všechny dluhy jsou špatné. „Existují i dobré dluhy, díky kterým člověk v již poměrně mladém věku může získat svobodu vlastního bydlení. To je věc, kterou ještě generace před hypotékami rozhodně neměly,“ říká Martin Steiner z BNP Paribas Cardif.

Nejlepší je splácet co nejkratší dobu

Splátka »krátké« hypotéky sice zatíží rozpočet na kratší dobu, ale měsíční splátka je logicky vyšší. Domácnosti pak můžou jet »nadoraz« a v případě jakéhokoli finančního výkyvu se dostat do problémů. Podle statistik si Češi nejčastěji sjednávají hypotéku na 25 let.

Refinancování je velmi náročné

Refinancování je splacení hypotéky u stávající banky a její sjednání u jiné banky. Dnes už jde o běžnou věc. Pokud ale nechcete měnit banku, můžete si na konci fixace pokusit u své banky vyjednat výhodnější úrokovou sazbu.

S refinancováním  nemusí banka souhlasit

Pokud se rozhodnete využít nabídku konkurence, nemusíte mít souhlas vaší banky. „Stačí, když před koncem fixace bance sdělíte, že budete úvěr refinancovat. V ideálním případě je dobré oznámit bance tento záměr nejpozději 30 dnů před koncem fixace hypotéky,“ radí Veronika Hegrová z hyponamiru.cz.

Neobejdete se bez vysokých úspor

Není sice možné půjčit si 100 % ceny nemovitosti, ale existují i další způsoby řešení. Je např. možné dočasně ručit dalším bytem či domem (musí mít ale dostatečnou zástavní hodnotu). Může jít třeba o nemovitost rodičů či prarodičů. Zástavní právo se ze smlouvy vyškrtne, jakmile doplatíte částku nutnou pro vyvázání druhé nemovitosti.

Nemovitost s hypotékou nejde prodat

Prodej bytu nebo domu s hypotékou je stejně snadný jako bez ní. Banka sice musí s prodejem souhlasit, ale většinou jde o formalitu. Nemovitost můžete prodat »za hotové« a získanými penězi hypotéku předčasně splatit nebo si kupec může vzít vlastní hypotéku, kterou splatí tu prodávajícího. Jde i převést současnou hypotéku na nového majitele.

Předčasné splacení vyjde draho

Zákon vám dává možnost splatit hypotéku kdykoliv, tedy i mimo období fixace. Banka pak sice po vás může vyžadovat úhradu účelně vynaložených nákladů, které jí vzniknou v souvislosti s předčasným splacením, aktuálně ale jde u řady bank o náklad v řádech stokorun.

Pojištění je zbytečné

 Lidé často uvažují, jestli hypotéku pojistit pro případ neschopnosti splácet. „Váhání nad tím, zda několikamilionovou hypotéku pojistit, či nepojistit, je čirou nezodpovědností. Člověku, na kterém je splácení nejvíce závislé, se může stát cokoli, od pracovního úrazu po ztrátu zaměstnání. A problém se splácením je na světě,“ uvádí Martin Steiner.

VIDEO: Marek Ztracený: Otevřený rozhovor o milionovém domě, prodělaném covidu a svatbě!

Video
Video se připravuje ...

Marek Ztracený: Otevřený rozhovor o milionovém domě, prodělaném covidu a svatbě! Markéta Reinischová