Přímo platit kartou si podle průzkumů zvykla už zhruba polovina ze všech Čechů, kteří vyrážejí do zahraničí. Mezi hlavní důvody patří zejména pohodlí, bezpečnost, ale i možnost využít cestovní pojištění, které se s platební kartou často pojí.

Výběry zdarma ze všech bankomatů

Pohodlí při placení kartou mohou docenit cestovatelé téměř ve všech koutech světa. Obzvlášť to platí v oblíbených turistických destinacích, dnes jsou však platební karty přijímány téměř všude. „Lidé, kteří cestují častěji, třeba kvůli práci, nemají čas chodit opakovaně do směnáren, aby si vyměnili hotovost. A ani „dovolenkáři“ se nechtějí spoléhat na to, že jim hotovost vystačí. Některými cizími měnami navíc české banky nebo směnárny ani nedisponují. U NEO účtu jsme to proto vyřešili tak, aby jeho uživatelé mohli bezplatně vybírat hotovost ze všech bankomatůať už jsou kdekoliv,“ uvádí Kateřina Petko, ředitelka marketingu a komunikace a tisková mluvčí Expobank CZ.

Bezpečné uchování peněz

Platební karta navíc představuje oproti hotovosti mnohem spolehlivější způsob, jak o své peníze nepřijít. Při ztrátě plné peněženky se její majitel už nemusí dočkat peněz, které v ní nosil. Pokud však přijde jen o svou platební kartu, snadno ji může po telefonu nebo prostřednictvím internetového bankovnictví okamžitě zablokovat. Při rychlém jednání tak nemusí utrpět vůbec žádnou finanční ztrátu. „Uchovávat peníze na bankovním účtu má kromě jejich spolehlivé ochrany i další výhody. U NEO účtu je to například úrok 1,6 % ročně, který patří k nejvyšším mezi běžnými i spořicími účty. Jeho založení a správa probíhá kompletně online bez nutnosti návštěvy pobočkyPeníze na bankovním účtu jsou navíc pojištěny až do výše 100 tisíc eur a vedení účtu je zcela zdarma,“ doplňuje Kateřina Petko.

Cestovní pojištění snadno a rychle

Pro každého, kdo se chystá vyrazit do zahraničí, by cestovní pojištění mělo být samozřejmostí. Díky možnosti sjednat jej a zaplatit kartou online tak lze učinit třeba i na poslední chvíli. Už jen samotné vlastnictví platební karty však mnohdy znamená pojistnou ochranu při cestování. „Například u embosovaných karet MasterCard Gold a MasterCard Business je cestovní pojištění nedílnou součástí při zahraničních cestách do všech zemí světa. Držitelé těchto karet mohou pojistit také svou rodinu, se kterou cestují. Často jim tak odpadá jakékoliv další zařizování,“ dodává Kateřina Petko z Expobank CZ. Vždy je však vhodné ověřit si rozsah daného pojištění, tedy zda se vztahuje na všechny činnosti, které mají cestovatelé v plánu podniknout.