Už i u nás máte možnost placení prostřednictvím chytrého telefonu. Jak to funguje? Do chytrého telefonu si stáhnete platební aplikaci MasterCard Mobile a nahrajete si do něj své platební karty. Z vašeho mobilního telefonu se tak stane mobilní peněženka.

„Díky aplikaci mohou držitelé karet platit pomocí svých chytrých telefonů pohodlně a bezpečně. V okamžiku spuštění této aplikace je možné ji používat u přibližně 2000 internetových obchodů a další, včetně kamenných, budou přibývat,“ řekl  Richard Walitza, ředitel pro rozvoj mobilních plateb a inovací MasterCard Europe.

„Stačí nahrát údaje z platební karty do mobilní aplikace. Při platbě pak není potřeba nikde uvádět žádné údaje a platba se potvrzuje zvoleným heslem přímo na displeji mobilního telefonu,“ dodal. Není tak nutné zadávat údaje z karty do počítače.

Záruka ochrany nákupu ale zůstává stejná. „Pokud by například objednané zboží nedorazilo nebo nebylo v pořádku, může držitel karty MasterCard nebo Maestro žádat vrácení peněz rovnou u své banky a nemusí se dohadovat s e-shopem. Tato garance se nazývá ‘charge back’, “ dodal Walitza.

A jaké jsou nevýhody? K tomu, abyste mohli aplikaci používat, potřebujete chytrý telefon s připojením k internetu. Novinkou pak zatím není možné platit v kamenných obchodech.