1. Kdo si může o předčasný důchod zažádat?

Požádat o předčasný důchod si může člověk, který získal potřebnou dobu pojištění, která je nutná, aby měl nárok na řádný starobní důchod. Kromě toho musí splnit »věkový limit«. Do předčasného starobního důchodu může jít člověk o tři roky dříve, pokud je jeho důchodový věk nižší než 63 let. Až o pět let dříve může do předčasného důchodu odejít ten, jehož důchodový věk je alespoň 63 let a dosáhl alespoň věku 60 let.

2. Kde se žádost podává?

Žádost o předčasný starobní důchod se podává na Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) podle místa bydliště, v Praze na kterémkoliv územním pracovišti Pražské správy sociálního zabezpečení (PSSZ).

3. Kdo nemá na předčasný důchod nárok?

Nárok na předčasný starobní důchod nemá člověk, který nezískal potřebnou dobu pojištění nebo mu do dosažení důchodového věku chybí delší doba, než stanoví zákon o důchodovém pojištění.

Kromě toho nemá nárok na výplatu předčasného důchodu do dosažení důchodového věku ani člověk, který pobírá podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci, nebo který vykonává výdělečnou činnost zakládající účast na důchodovém pojištění.

4. Mám tři roky před důchodem a propustili mě. Co je výhodnější? Být na podpoře co nejdéle nebo si požádat o předčasný důchod?

Jana Buraňová
Autor: archiv Blesku
Vždy je nutné zvážit individuální situaci – porovnat výši případné podpory s výší případného předčasného důchodu. Také je potřeba si uvědomit, že podporu v nezaměstnanosti budete brát jen po omezenou dobu, takže zvážit šance a možnosti na získání jiného zaměstnání. Roli hraje i osobní postoj každého  -  jestli chce pracovat a hledat sám či za pomoci úřadu práce zaměstnání nebo raději odejde do důchodu i za cenu jeho krácení za předčasnost.

5. Musím být bez práce, abych si mohl požádat o předčasný důchod?

Ne, nemusíte. Ale při výplatě předčasného starobního důchodu je váš výdělek silně omezen. Při předčasném starobním důchodu můžete:

* Pracovat v tzv. zaměstnání malého rozsahu. Váš příjem (sjednaný i skutečně dosažený) nesmí měsíčně dosáhnout 2 500 Kč hrubého

* Pracovat na dohodu o provedení práce, ale nesmíte si vydělat měsíčně více než 10 000 Kč hrubého     

* Můžete podnikat, ale nesmíte mít vyšší roční příjem než 62 121 Kč

6. Jak to bude, až dosáhnu svůj věk pro důchod?

Částka důchodu, kterou pobíráte, se nezmění. Ale končí omezení pro výdělek. Od dosažení řádného důchodového věku můžete pracovat bez omezení.

7. Jak dlouho trvá vyřízení žádosti?

Když má OSSZ nebo PSSZ všechny podklady o vašich dobách důchodového pojištění (tj. o zaměstnání, podnikání, době studia, vojny a mateřské aj.) tak vaši žádost vyřídí v zákonné lhůtě 90 dní.

8. Za jak dlouho zpětně můžu peníze dostat?

Předčasný důchod můžete získat nejdříve od data podání žádosti.

VÝZVA!

Máte nějaký problém? Nevíte si rady? Chcete se o svůj příběh podělit se čtenáři? Napište nám na adresu: snadnejsi-zivot@blesk.cz