Na změnu dodavatele v době, kdy mění ceny, máte totiž zákonný nárok. Je proto rychlejší než v případě standardní výpovědi a můžete ji bez problémů provést i u smluv na dobu určitou. A to bez jakýchkoliv poplatků. Blesk vám poradí jak správně postupovat a na co si dát pozor.

Dodržte termíny

Zapamatujte si, že pokud vás dodavatel informuje o změně nejméně 30 dní předtím než k ní dojde (tedy začátkem prosince), musíte podat výpověď nejpozději 10 dní před termínem změny. Pokud Vás dodavatel neinformoval, můžete výpověď podat až 3 měsíce po změně. Ve výpovědi si vždy můžete určit, ke kterému datu chcete smlouvu ukončit.

Kromě těchto termínů je důležité dodržet i lhůty pro přehlášení u operátora trhu a také lhůty nastavené novým dodavatelem. Ten většinou nestihne zpracovat velké množství smluv ze dne na den a má tedy i on nastavený mezní termín, do kdy smlouvy s příslušným datem převodu přijímá.

Chceme platit méně za elektřinu? Kromě používání úsporných žárovek se poohlédněte i po levnějším dodavateli. Pozor, na změnu máte jen pár dnů.
Autor: scom

Důvodem je cena

Stávajícímu dodavateli napište písemnou výpovědi. Z výpovědi musí být zřejmé, že smlouvu ukončujete z důvodu změny ceny či podmínek. Dále musíte přesně identifikovat sebe jako zákazníka i své odběrné místo. Potřebná identifikační čísla najdete třeba na vyúčtování. Pro doručení dodavateli doporučujeme zvolit doporučenou zásilku, abyste měli doklad, že jste ji odeslali.

Překontrolujte si tarif

Když se cena nemění, dodavatel vám naúčtuje cenu odstoupení od smlouvy podle obchodních podmínek. A to nemusí být málo. Překontrolujte si, proto, zda se vás změna ceníku týká. Některé společnosti mají více tarifů a změna se týká jen některých z nich. Také smluv s fixací ceny se možnost změny netýká.