Domácnosti a podniky si příští rok znovu připlatí za elektřinu kvůli dotacím obnovitelných zdrojů. "Vláda schválila návrh, který předpokládá zvýšení dotací o sedm miliard korun, stát však zároveň sníží svůj příspěvek," informovala vicepremiérka Karolína Peake. Podle předběžných odhadů kvůli novému nastavení pravidel elektřina pro domácnosti zdraží od dvou do čtyř procent.

Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 419 korun při každé spotřebované megawatthodině. Bez státní podpory by to činilo zhruba 700 korun. Nyní však státní podpora po dvou letech klesá, a příspěvek na obnovitelné zdroje tak příští rok vzroste na zhruba 590 Kč/MWh.

Vedle regulované části ceny elektřiny, kam spadají právě poplatky na obnovitelné zdroje, tvoří druhou polovinu ceny silová elektřina. Ta se vyvíjí podle nabídky a poptávky na trhu a letos klesala. Nebýt tedy obnovitelných zdrojů, cena elektřiny pro konečné spotřebitele mohla v příštím roce podle odborníků klesat či alespoň zůstat na stejné výši jako letos.