Statisíce lidí se ale své skarty dočkají až na podzim. První stovky, kteří ji dostanou už za pár týdnů, totiž slouží úřadům k otestování téhle novinky. V průběhu léta přibudou desítky tisíc lidí, kteří budou úředním dopisem vyzváni k převzetí sKarty. Zbytek karet, téměř milion, se bude rozdělovat postupně od září až do konce roku.

„Abychom předešli nějakým problémům, rozložili jsme systém vydávání na delší dobu. Vyzkoušíme si to na poměrně malém vzorku klientů. Postupně budeme tu pyramidu rozšiřovat, abychom do konce roku vydali karty pro všechny, kteří je budou potřebovat,“ řekl generální ředitel Úřadu práce ČR Jiří Kubeša.

Pokud si chcete říci šéfovi o přidání, buďte na to řádně připraveni. Blesk vám poradí, jak na to.
Autor: profimedia.cz
A bude jich opravdu hodně. Kartu totiž dostanou všichni, kteří berou kteroukoli sociální dávku. Tedy například podporu v nezaměstnanosti, rodičovskou, dávky hmotné nouze, přídavky na děti nebo dávky pro zdravotně postižené. sKartou se pak budou prokazovat při návštěvě úřadu práce, budou s ní vybírat peníze z bankomatu, platit v obchodech i přeposílat peníze mezi účty.

„sKarta usnadní čerpání dávek, zjednoduší administrativu a sníží náklady státu,“ vysvětluje zavedení novinky mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová. Navíc budou moct úředníci snáze zkontrolovat, jaké dávky lidé pobírají nebo na které by mohli mít případně nárok.

Platnost karty bude 4 roky a stát ji bude rozdávat zadarmo. Zdarma bude i jeden výběr měsíčně u jedné dávky. Kdo tedy dostává dávek víc, bude mít výběrů zdarma několik. Jedinou nevýhodu je, že bezplatně je možné si peníze vybrat jen z bankomatů České spořitelny.

Kdo sKartu dostane

Dopis, že si můžou přijít vyzvednout sKartu, během letošního roku dostanou všichni, kteří pobírají:

* rodičovský příspěvek

Takovou sKartu budou dostávat například maminky na rodičovské, nezaměstnaní, prostě ti, co pobírají sociální dávky
Autor: archiv Blesku

* přídavek na dítě

* příspěvek na bydlení

* dávky v hmotné nouzi

* dávky pro osoby se zdravotním postižením

* podporu v nezaměstnanosti

Postiženým nahradí průkaz

sKartu dostanou i zdravotně postižení, kterým  zároveň nahradí průkaz TP, ZTP a ZTP/P. Na rozdíl od sKaret, které budou mít třeba maminky na rodičovské dovolené, proto mají zdravotně postižení na kartě i další údaje:

* fotografii

Tak bude vypadat novinka v sociálních dávkách - sKarta pro ZTP/P
Autor: archiv Blesku
* stupeň zdravotního postižení

* datum narození

* platnost karty

sKarta pak zdravotně postiženým zaručí stejné výhody jako papírový průkaz.

Co potřebujete vědět k výměně:

* Výměna papírových průkazek za sKarty bude probíhat postupně.

* Papírové průkazky budou platit až do konce data platnosti, které je na nich uvedené. Nejdéle ale do 31. prosince 2015. Toto datum platí i pro průkazky, na kterých je vyznačená platnost »trvale – bez omezení«.

* Nezletilým dětem nahradí sKarta jen papírový průkaz, ale nebude mít platební funkci.

* Platnost skarty, která bude zároveň průkazkou ZTP, bude 4 roky.