Manžel by chtěl jít do předčasného důchodu od července 2012. Může si zažádat už nyní a počítalo by se mu to postaru? Alena

Důchod se vypočte podle pravidel, která platí ke dni, od kterého je přiznáván. Pokud má váš manžel zájem, aby mu byl důchod spočten podle dosavadních pravidel, musí být datum přiznání stanoveno nejpozději k datu 29. 9. 2011; do tohoto data musí být uplatněna i žádost.

● Narodila jsem se 29. 9. 1957, vychovala 3 děti. Kdy mám nárok na důchod? Ráda bych šla do předčasného, jelikož jsem už rok a půl na úřadu práce. Jsem nevyučená, pracuji od 15 let. Květa

Váš důchodový věk je 59 let a 4 měsíce, dosáhnete jej tedy 29. ledna 2017. Do předčasného důchodu můžete odejít nejdříve k datu 29. ledna 2014. Musíte ale získat alespoň 33 let doby pojištění.

Datum mého narození je 7. 3. 1954 a mám 1 dítě. Vztahuje se na mě možnost zažádat si ještě nyní do konce září o předčasný důchod? Alena

Důchodového věku dosahujete v 61 letech, tj. 7. 3. 2015. Nárok na předčasný starobní důchod vám může být přiznán nejdříve k datu 7. 3. 2012. Odpověď na váš dotaz je tedy negativní.

Mám ještě 1 rok do důchodu a zajímá mě, co je pro mě výhodnější, zda jít už nyní od září a počítat to podle starého, nebo ten rok vydržet a výpočet bude podle nového a o kolik tím přijdu peněz. Co tedy bude v mém případě lepší? Pohybuji se v mzdové relaci 15 000–19 000 Kč. Milana

Pro osoby s průměrným příjmem 10 886 až 34 000 Kč je nepatrně výhodnější právní úprava účinná do 29. 9. 2011. Takto dlouhá předčasnost (za jeden rok se výše důchodu sníží o 6 % výpočtového základu) však pravděpodobně ovlivní výši důchodu více negativně než nová právní úprava.

Je možné bez omezení pracovat a současně pobírat starobní důchod? Ludmila

Ano, jde-li o řádný starobní důchod nebo o předčasný důchod pobíraný v době po datu dosažení důchodového věku. Jeli vykonávána výdělečná činnost v době, kdy poživatel předčasného starobního důchodu ještě nedosáhl svého důchodového věku, musí být výplata předčasného důchodu zastavena.

Mám nárok na starobní důchod od 14. ledna roku 2014. Pokud požádám o výpočet předčasného důchodu bez výplaty do konce září, budu 2 roky dál pracovat a důchod si nenechám vyplácet a potom požádám o výplatu důchodu, budou se mi připočítávat tyto odpracované roky a dopočtou se mi i vydělané peníze? Mochán

Odpracovaná doba se zhodnotí – přičte se k době pojištění získané do vzniku nároku na předčasný důchod a zároveň se o ni zkrátí doba předčasnosti, za kterou byla výše předčasného důchodu snížena. Za odpracovanou dobu však ČSSZ po vzniku nároku na předčasný důchod nepovažuje dobu dočasné pracovní neschopnosti, pracovního volna bez náhrady příjmu nebo např. neomluvené nepřítomnosti v práci. Vydělané peníze se nezhodnotí – vychází se z výpočtového základu stanoveného k datu přiznání nároku na předčasný starobní důchod.

Kdo zaváhá, má o stovku méně

Dva kolegové, pan Karel Starý a pan Jan Nový chtějí jít do předčasného důchodu. Oba získali 40 let pojištění (prací a vojnou) a do předčasného důchodu chtějí odejít o 800 dní dříve. Vydělávali stejně a jejich osobní vyměřovací základ (tedy průměrná mzda od roku 1986 do dneška navýšená o infl aci) je 22 000 korun. Je mezi nimi jen jeden rozdíl. Pan Starý si podal žádost o předčasný důchod s požadovaným datem přiznání od 20. září 2011 (takže podle starých pravidel), kdežto pan Nový 800 dnů, o které chce jít do předčasného důchodu dřív, dosáhne až v listopadu.

 

t
Autor: t

Co byste měli vědět než podáte žádost

Podmínky pro výplatu předčasného důchodu se od října mění. Pokud chcete mít předčasný důchod vyplácený podle současných (výhodnějších) pravidel, musíte si o něj požádat nejpozději do 29. září 2011.

■ Nová úprava bude méně výhodná pro lidi s měsíčním průměrem příjmů od 10 886 korun do 34 000 korun. Naopak ti, kteří mají průměr příjmů vyšší, si polepší.

Do předčasného důchodu je možné odejít o tři roky dříve. Čím dřív odejdete, tím méně peněz ale dostanete.

■ Abyste měli nárok na předčasný důchod, musíte mít i potřebnou dobu pojištění. Například pokud byste chtěli jít do předčasného důchodu letos a o tři roky dříve, musíte mít 30 let pojištění.

■ Předčasný důchod máte »přiklepnutý « navždy. Pokud ale začnete pracovat (přesně řečeno vykonávat činnost, která zakládá účast na důchodovém pojištění), výplata důchodu se vám zastaví a důchod se vám pak navýší o »napracované« roky.

■ Až dosáhnete svého řádného důchodového věku, můžete předčasný důchod pobírat a pracovat při tom bez omezení příjmu či rozsahu práce. Nebo jej můžete dále nepobírat a navyšovat si jej o 1,5 % výpočtového základu za každých celých 90 dnů výdělečné činnosti.

■ Od 1. 1. 2012 bude předčasný důchod ještě více znevýhodněný. Podmínky jeho krácení totiž budou ještě přísnější. Od 361. dne se bude krátit o 1,2 % výpočtového základu za každých i započatých 90 dnů namísto dosavadních 0,9 %. To znevýhodní všechny, kteří budou chtít odejít o více než jak rok dříve.