Jestli jen stovku s pocitem, že málo je lepší než nic, tak od ledna můžete trochu narazit. K vašemu málu totiž stát nepřihodí ani korunu a vy tím přijdete o státní příspěvek. Minimum, které si musíte ukládat, aniž byste o příspěvek od státu přišli, je 300 korun. „Někteří klienti využívají pouze příspěvek zaměstnavatele, sami si neplatí vůbec. Přicházejí tím o státní příspěvky a pokud zaměstnavatel neplatí pravidelně, i o potřebnou dobu spoření,“ dodává Aleš Poklop. Na příspěvek od zaměstnavatele se totiž státní příspěvek nevztahuje.

Jak se změní státní příspěvek?
Autor: Blesk

Chcete spořit víc? Změňte smlouvu

Máte uzavřené penzijní připojištění a chcete si ukládat vyšší částku? Pak nestačí jen začít posílat víc peněz. „Pro zvýšení ukládané částky je třeba změnit smluvní podmínky. Navýšení úložky je možné kdykoli, účinnosti nabývá nejdříve od následujícího měsíce po sepsání dodatku ke smlouvě,“ říká generální ředitel Aleš Poklop. Pokud chcete mít zvýšený příspěvek od ledna 2013, musíte sjednat dodatek nejpozději 31. 12. 2012.

Až půjdete na pobočku svého penzijního fondu, nezapomeňte si s sebou vzít svou smlouvu o penzijním připojištění a doklad totožnosti.

Tip: Zvedli jste si ukládanou částku? Tak si zkontrolujte, jestli skutečně platíte zvýšený příspěvek. „Klienti se někdy domnívají, že když si sjednali navýšení příspěvku v bance, automaticky se jim začne z bankovního účtu strhávat navýšená částka. Klient si však musí sám sjednat změnu trvalého příkazu,“ dodává generální ředitel Aleš Poklop.

Jak se vyznat v pilířích

Důchodová reforma stojí na třech hlavních opěrných bodech, tzv. pilířích.

I. pilíř – znáte ho už dnes, je to státní důchod. Nemění se nic, jen název.

II. pilíř – s největší pravděpodobností vznikne od 1. 1. 2013. Ten, kdo bude chtít (a komu se to vyplatí) si bude spořit na důchod už ze své hrubé mzdy. Zatím každý zaměstnanec odvádí státu z hrubého výdělku 6,5 procenta. Kdo vstoupí do druhého pilíře, bude dál státu odvádět jen 3,5 procenta, a zbývající 3 procenta si odvede do svého důchodového spoření. Má to ale háček. Navíc si k tomu ze své hrubé mzdy musí »přihodit« další 2 procenta.

III. pilíř – doplňkové penzijní spoření – to je vlastně současné penzijní připojištění, které se od ledna přesune do tzv. transformovaných fond

 

Sjednejte si penzijní připojištění ZDE!