Samozřejmě, penzijní připojištění je možné uzavřít i po tomto datu. Jenže podle nových pravidel. A ta vám už například nezaručí garanci tzv. nezáporného výnosu. To je zjednodušeně řečeno záruka, že nikdy nedostanete zpátky méně, než si našetříte. Uzavřít penzijní připojištění do konce listopadu se ale vyplatí nejen lidem, kteří neradi riskují a bojí se, že o své peníze přijdou při spekulacích.

Dojít si sjednat penzijní připojištění ještě do konce listopadu se hodí i odvážnějším investorům. Pokud budou chtít, v lednu, až se budou fondy transformovat do III. pilíře, jen přejdou do účastnických fondů, v nichž budou moci riskovat podle svého výběru.

Penzijní připojištění: V čem se liší staré a nové

Jistota, že nikdy nesmíte dostat zpět méně, než si našetříte. To je podle Aleše Poklopa, generálního ředitele Penzijního fondu České spořitelny hlavní přednost současného penzijního připojištění. „Garance nezáporného zhodnocení znamená, že v případech, kdy fond hospodaří se ztrátou, není sice klientovi připisován žádný výnos a prostředky tak nejsou zhodnocovány, ale ani nemůže dojít k poklesu jejich nominální hodnoty,“ říká generální ředitel.

Penzijní fondy proto nesmí investovat rizikově, čemuž ovšem odpovídá i jejich výnos, pohybující se většinou těsně nad inflací. „Toto spoření je proto vhodné zejména pro starší klienty, kteří plánují čerpat dávku co nejdříve, jakmile splní podmínky pro výplatu,“ uvedl Aleš Poklop.

Zatímco pro starší nebo konzervativnější lidi se tak hodí současné penzijní připojištění, mladí můžou se svými penězi nakládat odvážněji. „Lidé, kteří mají před sebou dlouhou dobu spoření, mohou svoje prostředky lépe zhodnotit v nových účastnických fondech, kde si budou moci zvolit odvážnější investiční strategii,“ radí Poklop.

Odvážnější strategie jim totiž v dlouhodobém horizontu přinese vyšší zhodnocení, než konzervativní investování v penzijních fondech.

Největší rozdíly »penzijka«
Autor: Blesk

 

Smlouvu ukažte zaměstnavateli

Pokud máte nově uzavřenou smlouvu o penzijním připojištění, zjistěte si, jestli vám náhodou na penzi nepřispívá zaměstnavatel. Pokud ano, předložte mu kopii smlouvy a identifikační údaje pro zasílání plateb, pokud nejsou uvedeny přímo na smlouvě. Se mzdovou účtárnou je možné dohodnout i srážky ze mzdy na účet penzijního připojištění, zaměstnavatel však nemá povinnost této žádosti vyhovět. V tom případě je nejlepší zřídit si trvalý příkaz k bankovnímu účtu.

Domluvte si výsluhovou penzi

Chcete své peníze vidět dřív než za desítky let? Domluvte si »výsluhu«. „Mladší klienti by neměli zapomenout na sjednání výsluhové penze, která jim umožní vybrat až polovinu naspořených prostředků včetně státních příspěvků a příspěvků zaměstnavatele po 15 letech spoření,“ radí Aleš Poklop, generální ředitel Penzijního fondu České spořitelny.

 

Sjednejte si penzijní připojištění ZDE!