Jak správně začít

Jako nováček ve fitness byste měli jednoznačně začít s trenérem, který vám vysvětlí zásady sportovního tréninku. Díky trenérovi se naučíte správně provádět jednotlivé cviky, které už pak sami lehce zvládnete, ale když budou prováděny chybně, nebude cvičení účinné a ještě můžete svému tělu uškodit.

„Trenér vám také sestaví cvičební plán, podle kterého budete potom sami ve fitness postupovat, až se jednotlivé kroky naučíte,“ říká Lavický. Můžete si nechat samozřejmě sestavit cvičební plán i na doma, pokud nemáte čas chodit pravidelně do posilovny.

Výživový poradce a fitness trenér Tomáš Lavický
Autor: Blesk.cz

Jaký sport si pro začátek vybrat

Pokud vyloženě nechcete nabírat jen svalovou hmotu, jsou pro vás vhodná aerobní cvičení. Ty nejlépe spalují právě tuky. Mezi taková cvičení patří například chůze nebo běh, ale i plavání. Před každým tréninkem je důležité alespoň 20 minut zahřát své tělo aerobním cvičením.

Kolikrát týdně trénovat

Na své fyzické kondici byste měli pracovat pozvolna. Ze začátku můžete začít chodit třeba 1-2 krát v týdnu, abyste se do toho dostali a zvykli si na fyzickou zátěž. Na prvních cvičení není ideální jít až do extrému a „oddělat se“, ale cvičit v menší míře. Trénovat bychom měli ideálně 3 krát týdně, záleží samozřejmě na tom, čeho chceme dosáhnout.

Po jaké době se projeví výsledky

 Po prvních měsících začne docházet k viditelným změnám na vaší postavě, váha se začne snižovat již po prvních týdnech a to v závislosti na stravě. „Pokud budete dodržovat krabičkovou dietu a při tom sportovat, úbytek váhy je zaručený a hlavně přirozený. Pokud byste hodně cvičili a měli vyšší výdej energie, je potřeba zvýšit energetický příjem v krabičkách po poradě s vaším výživovým poradcem,“ vysvětluje Lavický.

Pravidelnost je důležitá

Stejně jako při stravování i zde je nutná pravidelnost. Pokud jednou vynecháte, nic se neděje, ale je důležité se rychle navrátit k tréninku.

Kdy při cvičení správně jíst

Před tréninkem byste měli jíst nejpozději zhruba 1,5 hodiny a jen něco lehkého, například banán. Po cvičení jezte nejdříve za hodinu a měla by to být kombinace kvalitních bílkovin a sacharidů.

Připravila dietavkrabicce.cz