Kilogramy navíc, které nosíte, logicky zatěžují celé tělo. Odborníci upozorňují, že to zvyšuje riziko závažných onemocnění a prý dovede život zkrátit až o 9 let. Podle posledních průzkumů trápí nadváha každého třetího Čecha. Právě obezita je jednou z příčin, proč člověka nejčastěji zabije infarkt nebo rakovina.

Novinka v léčbě obezity – plikace žaludku

1170961:gallery:true:trueO zaškrcování žaludku nebo vkládání baloneku, už ví skoro každý. Chirurgové ale nyní přicházejí s novou operační metodou. Blesku jí popsal MUDr. David Melechovský ze společnosti Iscare. „Zákrok se nazývá laparoskopiská plikace žaludku a v poslední době se stává velmi oblíbeným. Žaludek se totiž zmenší na čtvrtinu tak, že jeho stěna je vmáčknuta dovnitř a žaludek je tak částečně zabalen sám do sebe.“ Podle Melechovského je výhodou této operace to, že zákrok pacienti dobře snášejí a od počátku výrazně a spolehlivě hubnou.

Pro koho je tento zákrok vhodný?
Pro ty, kteří mají BMI vyšší než 40 a u těch, kteří ho mají 35 a mají už zdravotní potíže s obezitou spojené (diabetes, nemoci kloubů, páteře, vysoký tlak). Po operaci musí člověk dodržovat určitý režim: jíst velmi malé porce 6 x denně, vyhnou se tučným a sladkým jídlům a chodit na pravidelné kontroly. Osobám s BMI nad 35 hradí tyto operace zdravotní pojišťovny.

Jak se vypočítá BMI najdte ZDE

 

Za jaké choroby může i obezita:

Rakovina
Onkologové varují, že nádory tlustého střeva jsou důsledkem přejídání a příliš kalorického a nezdravého jídelníčku. Obezita je jedním z rizikových faktorů pro vznik nejen karcinomu střeva, ale i dělohy, prsu, prostaty. Podle statistik jsou nejohroženější ti, kteří mají nadváhu vyšší než 40 % nad ideální váhu. Pokud člověk s nadváhou ještě kouří, pak se riziko násobí.

Cukrovka 2. typu
Příčinou vzniku cukrovky je i životní styl – hlavně stravování a pohyb. Dřív se lidé k cukrovce »projedli« až ve stáří, dnes není výjimkou, že je diagnostikována lidem již před třicítkou. Pokud bychom nahlédli do statistik, tak 20 % obézních má cukrovku. Právě cukrovka druhého typu je mnohdy daní za obezitu.

Srdeční a cévní onemocnění
Ateroskleróza, tedy ucpávání tepen, podporují tučná jídla obsahující hodně cholesterolu, který je ucpává. Kvůli tomu hrozí i další srdečně cévní onemocnění jako infarkt, mozková mrtvice a podobně. Měli byste vědět, že už 10 % nad ideální váhu zvyšuje krevní tlak o 6 - 7 %. Obecně platí, že obézní lidé mají třikrát častěji problémy se srdcem než štíhlí.

Deprese
Ačkoli se o tlouštících traduje, že jsou to stále veselí lidé, podle zkušeností lékařů jsou náchylnější k propadání depresím a úzkostným stavům.

Problémy s pohybovým aparátem
Nadváha se nelíbí ani kloubům, ani páteři. Počítat tedy lze s bolestmi zad, artrózou velkých nosných kloubů

Neplodnost
Obézní ženy mají často potíže s otěhotněním. Důvodem je to, že spolu s tuky se v těle hromadí hormony, které způsobí nerovnováhu, projevující se například nepravidelným menstruačním cyklem, ale třeba hustším ochlupením a vypadáváním vlasů. I těhotenství může být komplikovanější a nezřídka končí císařským řezem.

Ostatní zdravotní potíže
Nadváha poškozuje imunitní systém – znamená to například větší náchylnost k infekcím, horšímu pooperačnímu hojení, problémům s kůží – například plísně.

Estetické potíže
Obézní se netrápí jen kvůli kilům navíc, ale i kvůli dalším zdravotně - estetickým problémům, které velké množství tuku přináší – jsou to strie, celulitida, nápadnější ochlupení, ekzémy.

Poruchy spánku
Přes 70 % pacientů s poruchami spánku je obézních – jde o spánkovou apnoe, tedy zástavu dechu ve spánku nebo spánkovou inverzi, čili spánek přes den a bdění v noci.

Zdroj:Ordinace.cz