ONLINE CHAT
Vracím se k té exekuci za 1256,.Kč, bohužel mi nic nepřišlo a proto to byl pro mě velký šok, když jsem dostala exekuční příkaz. Nevím zda jsem si něco nevyzvedla, jelikož zde asi rok schránky vykrádali a ničili. Chci se zeptat jestli se mám obrátit ještě teď o pomoc a zda je možné nějaké vrácení peněžní částky. Ani splátkový kalendář mi nepovolili a chtěli peníze do 14 dnů, jinak by se to navýšilo asi o 30 000,.Kč. A jsou tam rozepsaní 2 exekutoři, ale od toho 1 jsem nic nedostala ,tak nevím proč ho mám platit.Děkuji Pokorná(Renata Pokorná)
Foto
Bohužel, jak jednou rozhodnutí nabyde právní moci náprava už sjednat nelze. Problém je skutečně v tom, že Vám evidentně některé věci musely být doručeny a Vy jste na to nereagovala (možná v důsledku vykradení schránky, ale to je pouze spekulace, bohužel ani to by Vám nepomohlo). Jediné co byste v případě, že došlo k vykradení schránky mohla dělat je žalovat náhradu škody proti pachateli, ale ten asi není známý. V takovém případě by škodou byl rozdíl mezi částkou k níž jste byla odsouzena původně a současnou částkou navýšenou o vše spojené s exekucí.
Bývalý manžel je dle úřadu bez práce (evidován na pracáku) ale dle sdělení známých pracuje na černo a nevede se mu špatně. Ale bohužel výživné neposílá, jelikož nemá z čeho a dokonce byl zproštěn placení na základě soudu. Celé zákony jsou postaveny na hlavu, když jsem sdělila na sociálku, že pracuje na černo nic se nedělo, nic nikdo nezjišťuje a jenom má navrch podvodník , a já musím pracovat a nebýt mých rodičů tak bydlím pod mostem, jelikož z mého platu bych neutáhla bydlení a živobytí. To se všude píše , že neplatiči půjdou do vězení, to na toho mého bývalého neplatí, ten si klidně a bez starostí pracuje a daří se mu dobře a zákony jsou na jeho straně. Kdy přijde ta spravedlnost?(janka)
Foto
Pokud pracuje načerno a víte kde, podejte oznámení na úřad práce na zaměstanvatele.
Dobrý den,jak můžu dostat alimenty od člověka,který už před rozvodem nepracoval,pobírá životní minimum,řádné alimenty nikdy nezasílal-občas pošle 200kč.Jsme rozvedeni 17 let,máme dvě dcery a výživné pouze směšných 1000kč měsíčně!Několikrát jsem podávala trestní oznámení,které bylo vždy odloženo.Za ty roky mi dluží okolo 200 tisíc,které já a mé dcery nikdy neuvidíme,nikdo mi nikdy nepomohl,jak to,že slušný a pracovitý člověk musí platit přemrštěné výživné bývalce a druhý nemá vůbec nic a v pohodě mu to prochází? Nechápu tento stát,že toto dopustí.Děkuji a přeju pěkný den.(Jana Nováková)
Foto
Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování. Zároveň můžete uplatnit nárok na výživné vůči jeho rodičům. Pokud by nebyli ochotni k dohodě můžete se obrátit na soud.
Dobrý den, otec neplatí od listopadu 2009,soudem stanovené výživné je 3000,- Kč/měsíc.Synovi bude letos 16 let, v září nastupuje na stř.školu. Otec "utekl" do Velké Británie, adresu jsem přes sociální síť vysledovala, vše předala UMPOD loni v srpnu a mám pocit, že se nic neděje. Dostala jsem pouze zprávu, že adresa byla potvrzena a vše předáno příslušnému soudu. Umíte vymoci alimenty i ze zahraničí?(Adéla)
Foto
Alimenty v zahraničí vymoci lze, ale pokud jste již využila spolupráce UMPOD zjistěte u nich, jaká je aktuální situace. Teprve potom by šlo posoudit, jaké kroky případně činit dále.
Dobrý den,ex mi dluží na dvě děti asi 100 000,-kč.Nepracuje,bydlí u rodičů a trvalé bydliště má na obecním úřadě.Nemá žádný movitý majetek.Už dvakrát jsem byla na polici ČR,ale absolutně bez jakékoli odezvy ze strany policie.Existuje nějaká možnost,jak od něj peníze získat?Už i exekutor,který ho hledal kvůli jeho jiným dluhům mi naznačil,že řešení není...Velmi děkuji za odpověď.(Gabriela)
Foto
Obraťte se na jeho rodiče, jestli budou ochotni platit alimenty za něj, pokud ne můžete na ně podat žalobu k soudu, aby jim soud určil výživné.
Byvali přitel uz nějakou dobu neplati alimenty jeho dluh je okolo 15-20 tisic navic se vubec nestyka s dětmi,je bez prace a dělat jen tak asi nepujde ,už jednou byl ve vazbě za neplaceni alimentu,tak nevim co si s byvalim mam počit,poradte mi dekuji(TEREZA)
Foto
Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování. Zároveň můžete uplatnit nárok na výživné vůči jeho rodičům. Pokud by nebyli ochotni k dohodě můžete se obrátit na soud.
Vážený pane doktore. Mám dvě holčičky.Starší bylo stanoveno výživné soudem.Otec zaplatil párkrát, občas u nás přebýval, tak přispíval i jinak, cca 1,5 roku.Starší byl rok a půl,když se narodila mladší, bylo jí právě 21 dní a přítele vzaly do vazby. Na mladší mezitím stanoveno výživné nebylo.Po 3 letech-po propuštění z vazby byl soud ohledně výživného na mladší dceru, stanoveno vzhledem k situaci otce nebylo výživné žádné. Rok na to otec uprchl do zahraničí, aby se vyhnul nástupu trestu do vězení. V loni byl v zahraničí zadržen, a nyní je ve vazební věznici.Výživné žádné nemám, nijak nepřispívá,celkem je to již 6 let-vlastně od té doby, co ho vzaly do vazby. Trestní oznámení jsem podávala, "shodili" to ze stolu, trest za alimenty je zanedbatelný vzhledem k výši trestu uloženému za trestnou činnost.Je nějaká šance vymoci alimenty nyní event. i zpětně, když je nyní ve vazební věznici - věznice tady v Evropě.Děkuji.(Janys)
Foto
Ve Vašem případě je situace opravdu velmi špatně řešitelná, v této chvíli jedinou Vaší nadějí je, že bude ve věznici pracovat a z toho nějaké peníze dostanete, musíte nárok uplatnit v zahraničí, pokud je ve vězení v EU je český rozsudek vykonatelný, musí být pouze opatřen doložkou evropského exekučního titulu.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak je to s možností uplatnění výživného od rodičů otce.Bude se to řešit i s mými rodiči?Děkuji za odpověď Miroslava(miroslava)
Foto
Pokuste se s rodiči bývalého dohodnout, pokud to nedopadne podejte návrh k soudu proti jeho rodičům, ale je pravomocí soudu zahrnout do řízení všechny prarodiče, tedy i ty z Vaší strany. Pokud Vám ale, Vaši rodiče intenzivně v péči pomáhají, zatímco jeho rodiče nikoliv, pak toto může soud zohlednit a stanovit povinnost platby pouze jeho rodičům.
Bývalý manžel nám dluží 400 000 Kč na 3 děti. Došlo i na exekuční řízení a na cca měsíc ve vazbě. Ale on si očividně z toho nic nedělá, pracuje na černo, majetek nemá a trvalý pobyt má na obecním úřadě. Na soudy nechodí, vždy jde soud odročen, kvůli nezaztižení, na dopisy od soudu také nereaguje. Udávám ho pravidelně na policii-soudu, ale nic se neděje. A tak je to pořád dokola. Chtěla bych se zeptat, jestli je vůbec ještě nějaký způsob jak vymoci dlužnou častku? Jestli je vůbec nějaká šance.(Jarmila)
Foto
Pokuste se obrátit na jeho rodiče, ať platí výživné za něj, pokud se nedohodnou, požádejte soud, aby jim stanovil výživné on. Ohledně dlužného výživného podejte exekuci a pokud má řidičský průkaz je naděje, že něco dostanete.
Dobrý den, prosím o radu jak dál postupovat. Otec dluží svým zletilým studujícím dětem ještě od dob jejich nezletilosti. Veškerá soudní jednání o stanovení výše výživného a splacení dlužného výživného ho stejně nepřiměla stanovenou výši platit a posílá stále stejnou minimální částku, kterou si určil sám. Platí tedy pravidelně, ale jeho dluh stále narůstá. Opakovaně soud žádá o snížení výživného i zpětně, ale opakovaně mu soud nevyhovuje. Takto to běží od 4 let dětí a nyní jim je 22 let. Podala jsem žádost na exekuci, ale je tak vychytralý, takže se mu myslím stejně nebude dát co exekuovat. Je nějaká další možnost jak vymoct dětem svá práva? Děkuji za odpověď(Šárka Kunclová)
Foto
Pokud jste podala žádost na exekuci asi nebudete úspěšná, neboť dosažením zletilosti přešla veškerá práva výhradně na Vaše zletilé děti a musí to být ony, které se nyní budou svých práv domáhat, ať již u exekutora nebo v případě požadavků na zvýšení u soudu.
Dobrý den , chci se zeptat, mám hypotéku a nějakým nedorozuměním jsem nezaplatila částku 1256,-Kč v roce 2008. V loni mi přišel exekuční příkaz na prodej nemovitosti. Začala jsem to hned řešit a exekutor mi oznámil, že musím zaplatit 92 937,-Kč , nebo že přijdu o byt. Tak jsem tuto částku poslala a exekuce byla ukončena. Chci se zeptat, zda je možné že za dluh 1256 jsem musela zaplatit skoro 100000,.Kč A hlavně tam mám rozepsáno 2 x smlivní pokutu a jiné položky. Děkuji Pokorná Renata, Ústí nad Labem(Renata Pokorná)
Foto
Problém je v tom, že jste musela dostat předtím, než začala exekuce rozhodnutí soudu o všech položkách, které na Vás exekutor vymáhá (exekutor nemůže vymáhat nic jiného, než co je určeno pravomocným rozsudkem nebo platebním rozkazem). Proč jste nepodala odvolání? To by Vám určitě pomohlo.
dobry den bejvali pritel se nehlasi ke svemu diteti,a nechce mi platit alimenty,nechce mi udelat testy dna,a nechce mi privest rodny list,na priznani otcovstvi..syn se narodil 4.12.2013 dekuji za odpoved..(pecinova lenka)
Foto
Podejte žalobu na určení otcovství a soud nechá provést testy DNA a určí, jestli otcem je. V takovém případě bude zapsán do matriky i proti jeho vůli.
Bývalý manžel neplatí od roku 2010 výživné na mou dceru.Soudem má určenou částku 3000kč,má exekuci na plat.Podávala jsem už 3krát trestní oznámení,bylo mě řečeno ,že ho nemužou najít.Nevím na koho se už mám obrátit.Celková částka je 83 500 kč.Předem děkuji(Zuzana Humpalová)
Foto
Pokuste se dohodnout s jeho rodiči o tom, že budou platit výživné za něj, pokud se nedohodnete můžete požádat soud žalobou na ně, aby jim určil výživné.
Dobrý den,můj bývalý manžel mi dluží téměř 80000 výživného a neplatí běžné výživné.Má částečný invalidní důchod.Podala jsem výkon rozhodnutí a včera mi přišlo,že je neproveditelný.Zjistila jsem,že má 3 děti a doplácí ho soc.dávkami.Jak ho přimět aspoň k nějakému placení. Děkuji Valouchová(Monika Valouchová)
Foto
I když má tři děti má povinnost vůči všem a ne jen vůči některým. Obraťte se na soud s novou žalobou na určení výživného a pokud manžel na jiné děti paltí, byť jen částečně, a na Vaše ne bude věc přehodnocena.
Dobrý den. Bývalý manžel dluží naší kolegyni v práci na jejich dvě děti částku přesahující 100tis. Kč. Došlo i na exekutora, jenže b.manžel je oficiálně bez majetku a bez příjmu. Na děti už více jak 4 měsíce neplatí vůbec. Co by jste poradil? Děkuji za Vaši odpověď. (Josef, Brno)
Foto
Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování. Zároveň můžete uplatnit nárok na výživné vůči jeho rodičům. Pokud by nebyli ochotni k dohodě můžete se obrátit na soud.
Dobrý den, započítávají se do výpočtu výživného i diety? Bývalý manžel jezdí kamionem a základní mzdu má tudíž nízkou. Děkuji.(Jajaja.n)
Foto
O tom, co bude započítáno rozhoduje v prvé řadě soud, obvykle však diety započítávány nejsou, protože se předpokládá, že jsou při pracovní cestě spotřebovány. Musela byste poukázat na to, že tomu tak není a záleží, jak se k tomu soud postaví. Osobně to příliš nadějně nevidím.
Dobrý den. Trápí mě nezaplacené výživné na moje dvě dcery. Chtěla bych situaci řešit exekucí bývalého manžela, ale nemám prostředky na advokáta. Vaše pomoc je zdarma, ale kolik po mě bude chtít exekutor? Děkuji za odpověď.(Stanislava Petrovová)
Foto
Pokud využijete akce 1000 matek (viz www.pravni-pohotovost.cz) je pro Vás i exekutor zdarma (platbu provádějí sponzoři, kteří tuto akci podporují).
Dobrý den, bývalý manžel mi dluží na alimentech od roku 2008 přes 180 000 kč. Byl odsouzený na 15 měsíců, kde ho po roce propustili na podmínku. Ani v této době však neplatil tak jak měl. Naposledey poslal 500 kč v prosinci 2012, předtím půl roku neplatil. Minimální výživné pošle jen tehdy, když podám trestní oznámení. Dávala jsem návrh na exekuc na jeho plat, jakmile to zjstil, přestal pracovat a začal dělat načerno. Nemá žádný movitý ani nemovitý majetek, nepracuje, rodiče ho vydědili, trvalé bydliště má na obecním úřadě. Není mu co vzít, jsem bezradná. Můžete mi poradit? Děkuji.(Marcela)
Foto
Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování. Zároveň můžete uplatnit nárok na výživné vůči jeho rodičům. Pokud by nebyli ochotni k dohodě můžete se obrátit na soud.
Dobrý den, Bývalý manžel mi neplatí alimenty 5 let. Dluží na alimentech 396.224,- na 3 děti. V srpnu 2011 jsem podala žádost na exekutorský úřad pro vymáhaní dlužné částky. Chci se zeptat jestli můžu dát znovu žádost na další dlužné výživné?(Alena)
Foto
Ano, můžete podat další žádost pokud vznikl další dluh na výživném.
Dobrý den,Jmenuji se Jarmila a mám 14letou dceru otec má výživné 900Kč které ale neplnívyhýbá se placení.Otec je nemajetný,údajně bezdomovec a díky tomu je márné i po uplinutí 4měsíční doby podávat teresní oznámení.Měla bych dotaz lze zbavit otce rodičovských práv když se o dceru nezajímá a dceru nevyděl více než 2roky.Děkuji za odpověd s pozdravem Jarmila (Jarmila)
Foto
Ano, návrh na zbavení rodičovských práv určitě dejte. Přitom je třeba zdůraznit, že pokud ke zbavení rodičovských práv dojde nedojde tím zároveň ke zbavení povinnosti alimenty platit nadále. Takže pokud je to o alimentech je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování. Zároveň můžete uplatnit nárok na výživné vůči jeho rodičům. Pokud by nebyli ochotni k dohodě můžete se obrátit na soud.
Pokud exekutor nic nevymuze, pred 4 mesicem kdy mohu podad trestni oznameni mi vlozi na ucet treba 1000kc - uz se nejedna o trestni cin. Maji sanci se najak branit proti takovym otcum? A jeste dotaz lze zabavit ridicak, i kdyz bude tvrdit, ze ho potrebuje k praci - ze ho zivi? A jak je to v pripadw, ze ma ridicaky 2? Na osobni auta a na kamion? Dekuju Zuzka ci (Zuzka)
Foto
Proti částečnému placení se lze formou trestního oznámení bránit těžko, neboť nebude úspěšné. Ohledně řidičského průkazu lze postihnout řidičský průkaz pouze tehdy, pokud neslouží k obživě. Vzhledem k tomu, že má řidičský průkaz na kamion bude rozhodující, jesti se zároveň jako řidič kamionu živí nebo ne. Samotný fakt, že má řidičský průkaz na kamion ještě neznamená, že jako řidič také pracuje.
Dobrý den,prosím Vás chci se zeptat pokud byl exmanžel odsouzený k trestu odnětí svobody v trvání 1 roku s odkladem 4 let,jestli se na něj vstahovala amnestie a pokud ano,jetli se vymazal s tím i dluh kolem 100 000 kč.Od září 2012 opět neposlal ani korunu,prý nemá práci a bohužel nemá nic(majetek,auto),jen trvalé bydliště u rodičů a ti řekli že mu tam nic nepatří.Už jsem zouflá protože syn je postižený a prostě to nikdy z něho nemůžu dostat.Co mám prosím dělat? Děkuji moc předem za odpověď Ilona L.(Ilona)
Foto
Amnestie se týkala pouze trestního odsouzení, ale v žádném případě ne nároků dítěte pokud jde o dluh 100 000 Kč. Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování. Zároveň můžete uplatnit nárok na výživné vůči jeho rodičům. Pokud by nebyli ochotni k dohodě můžete se obrátit na soud.
Dobrý den, Návrh na exekuci mám podat přes soud nebo přes exekutora.Alena (Alena)
Foto
Přes exekutora to bývá úspěšnější.
Dobrý den. Od rozvodu v roce 1997 jsem od býv. manžela obdržela výživné na tři děti celkem kolem 40000Kc.Proběhlo i několik soudů, byl odsouzen mimo jiné i pro neplacení výživného, kdy z vězení chodila částka 115-140Kč na tři deti, což je opravdu povzbuzující. Žádný soud, ani sociální odbor mně v této situaci, kdy otec nemá žádného zaměstnavatele, trvalé bydliště neznámé a v podstatě ho permanentně hledá policie, nedokázal za ta léta pomoci, ani poradit. Dnes už všechny děti dosáhly plnoletosti. Má smysl se ještě někam obracet?(Jabůrková)
Foto
Vy už se nikam obracet nemůžete, musely by tak učinit Vaše děti, neboť veškeré nároky přešly dosažením zletilosti na ně.
Dobry den pane doktore. Jak lze pomoc ziskat vyzivne od otce ditete, ktery veskery svuj majetek ma napsane na pribuzne napr.dum na bratra, zadny prokazatelny prijem a jiz dluhy? Je takovy clovek vubec nejak postizitelny? Dekuji Novotna(novotna)
Foto
Pokud máte rozsudek o výživném podejte návrh na exekuci k exekutorovi a jak jsme právě řekli postižení řidičského průkazu Vám dává šanci, že se prostředků domůžete. I Vy zvažte využití akce 1000 matek, blíže viz www.pravni-pohotovost.cz
Dobrý den, dceři dluží bývalý partner na výživném, ale všude ji říkají, že bohužel když je někdo OSVČ bez prokazatelných příjmů, bez majetku má smůlu, nikdo se tím nezabývá bohužel stačí když jednou za 4-6 měsíců pošle 200kč a projevil zájem. Když požadovala odebrání řidičského oprávnění musí si prý zaplatit soukromého exekutora?? Trošku postavený zákon na hlavu, otec dluží na dceru výživné, ale matka si musí zaplatit exekutora ( to ji řekli u okresního soudu na exekutorském oddělení v Pardubicích). Můžete mi prosím říct co je na tom pravdy a co taková mamka má dělat, když je na mateřské dovolené odkázaná na sociální dávky???? Děkuji Šimová(Šimová)
Foto
Pokud otec řidičský průkaz vlastní pak se rozhodně vyplatí návrh na exekuci podat, neboť zhruba ve 3O% případů tento postup vede k úspěchu. Vaše dcera také může využít akci 1000 matek, blíže viz www.pravni-pohotovost.cz
Jsem matka samoživitelka, mám syna autistu, na kterého pobírám péči ve 4. skupině. Soudně mám dostávat od otce syna částku 3.500,- Kč. Přestože je otec OSVČ a pracuje jako zedník tak neplatí. Doteď mi dluží na alimentech přes 100 tis. Kč. Jeho platby vymáhá i exekutor, ale přesto neplatí. Prosím, zkuste mi poradit, případně pomoct. Děkuji Simona Makošová, Obránců míru, Hranice.(Simona Makošová)
Foto
Pokud již exekuce probíhá nemůžete dělat nic jiného, než opakovaně podávat trestní oznámení a vzhledem k postižení syna je zcela zřejmé, že otec jej tímto jednáním vystavuje nebezpečí nouze a hrozí mu tak trest ve 3. odstavci až do výše 5 let nepodmíněně.
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat,jak lze dostat dlužné výživné ve výši 72tisíc kč z bývalého manžela,jehož firma je v konkurzu,majetek mu byl již vydražen,nyní pracuje za minimální mzdu,očekává narození dalšího dítěte se svojí partnerkou,a dokonce si podal žádost o snížení výživného zpětně za tři roky.Děkuji za odpověď.(Šárka Santajová)
Foto
Ač to zní paradoxně, konkurz firmy Vám dává naději, protože je otázkou, zda nevstoupí i do osobního bankrotu a pokud by se tak stalo potom mají alimenty přednost a insolvenční správce by v rámci finančních možností posílal alimenty za něj, ale je otázka jaká je skutečná ekonomická situace otce dítěte.
Dobrý den, můj bývalý manžel již více jak rok neplatí na syny alimenty.Podala jsem na něho trestní oznámení, ale bylo zastaveno, že se nedopustil trestného činu, protože je nezaměstnaný.Já jsem již 2x podala proti rozhodnutí stížnost a čekám na další vyjádření.Má danou exekuci na plat a chystám se na něho podat exekuci na dlužné výživné.Ale zde je problém, protože nic nevlastní.Děkuji za Vaši odpověď. Miroslava(Miroslava1963)
Foto
Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování. Zároveň můžete uplatnit nárok na výživné vůči jeho rodičům. Pokud by nebyli ochotni k dohodě můžete se obrátit na soud.
Dobry den,zajímá mě jestli můžu žádat výživné pozpátku.Synovi je 22 let a od otce jsme nedostavali žádné peníze,jelikož byl nějakou dobu ve výkonu.Děkuji(marcela)
Foto
Výživné na zletilé dítě zpětně žádat nelze, pokud jde o dlužné výživné je možné jej uplatnit tři roky zpět, ale vzhledem k tomu, že synovi je 22 let nemůžete tak učinit Vy, ale pouze syn. Vy už ve věci výživného na syna nemůžete od okamžiku dosažení jeho zletilosti činit vůbec nic, leda tak jej přemlouvat, aby své nároky vůči otci uplatnil, pokud se mu do toho nechce.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat z čeho se vypočítává výživné... Otec mého syna má 2 s.r.o. a nechává se v jedné z nich zaměstnat za minimální mzdu. Vlastní tento majetek: rodinný dům s bazenem, firmu (pneuservis), auta. Jelikož jsem s nim 5 let žila, tak vim, že peněz má dost. Mám šanci na cca 8 tis výživné? Předem děkuji za odpověď Mendy(Mendy)
Foto
Výživné na děti nemá za cíl jen uspokojit oprávněné potřeby dětí, ale i zajistit, aby životní úroveň dítěte byla obdobná (dítě má právo podílet se na životní úrovni rodiče). Rozhodně se obraťte na soud a požadujte jednak aby bylo stanoveno přiměřené výživné, ale i povinnost otce část peněz ukládat na budoucí potřeby dítěte, zejména na bydlení nebo studium. V průběhu řízení lze totiž prověřit nejenom jakou mzdu si dává, ale i jak se firmám daří a zda tak nečiní úmyslně svojí situaci horší než by mohla být. Neváhejte i podat trestní oznámení s tím, že úmyslným jednáním vystavuje otec dítě riziku nouze, asi hned na porpvé neuspějete, ale je naděje, že se věci dají do pohybu.
Vážený pane doktore, zajímalo by mne jak hodnotíte nález Ústavního soudu I. ÚS 3923/2011 ze dne 29. 3. 2012, který se týká tzv. „formulářových žalob“ a podle kterého by měly v těchto případech obecné soudy určovat výši odměny za zastupování advokátem jen jako ekvivalent jednonásobku vymáhané jistiny. Myslíte, že je to správná cesta takto snižovat odměnu advokáta u primitivních případů ? Děkuji za odpověď (John Fitzgerald Kennedy)
Foto
Do záhrobí odpovídám poprvé, ale i tak k tomu chci pouze poznamenat, že formulářové žaloby soud rozhoduje také formulářově, ale přesto za tuto činnost zvýšil soudní poplatky o 50%, takže co se týká dalšího "no comment".
Zajímalo by mně jak na otce ,který neplatí devět let na syna trpícího aspergerovím sindromem.Neplatínpracovat se mu nechce a dcera je samožitelka se dvěma dětma.Děkuji(Miloslava)
Foto
Je to o trpělivosti, ať dcera opakovaně podává návrh na exekuci ať zabrání promlčení nároků. Ať opakuje i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování. Zároveň může uplatnit nárok na výživné vůči jeho rodičům. Pokud by nebyli ochotni k dohodě může se obrátit na soud.
Otec trvale platí výživné se zpožděním jednoho až dvou měsíců, je nějaká možnost, jak ho přimět ke včasné platbě? Děkuji.(Kateřina Nejedlá)
Foto
Bohužel v této zemi žádná.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak má postupovat moje sestra které dluží bývalý přítel na výživném na syna již více jak 80000kč.Byl již odsouzen,ale nic to nepomohlo dluh narůstá dál.Děkuji(Iveta Dešková)
Foto
Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování. Zároveň můžete uplatnit nárok na výživné vůči jeho rodičům. Pokud by nebyli ochotni k dohodě můžete se obrátit na soud.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co dělat v situaci, kdy otec je OSVČ, na dítě v jeho třech letech bylo stanoveno dohodou u soudu výživné 3800 Kč. Dítěti je v současnosti 11 let, otci se před časem narodilo v novém vztahu další dítě. Můj pokus o dohodu po tolika letech bez jakéhokoli navýšení původně stanoveného výživného ztroskotal na tom, že příjmy otce jsou prý v současnosti velmi nízké. Obávám se dát žádost k soudu, protože dle daňových přiznání se skutečný příjem nepozná, majetek otce je všechen psaný na současnou partnerku a vzhledem k dalšímu potomkovi a jeho vyživované matce by mi mohla být částka naopak ještě snížena.... Díky moc za komentář. Olga(Olga Bartošová)
Foto
Rozhodně podejte exekuci a je na zvážení, zda byste neměla požádat i o zvýšení alimentů. Podle mě ano, tím by se znovu prověřily jeho majetkové poměry, pokud by Vám tato cesta nepomohla, můžete ještě uplatnit nároky vůči jeho rodičům.
Můj ex dluží alimenty za 4,5 roku. Byl za to již souzen, jednou podmíněně, pak nepodmíněně, ale do vězení nenastoupil, vztahovala se na něj amnestie. Teď v březnu znovu dostal podmíněný trest. Stejně nezaplatil ani korunu, dluží cca 400 000,-Kč. Nechce pracovat, bydlí u rodičů. Jak mohu peníze vymoci? Díky za odpověď(Lucka)
Foto
Podejte exekuci, pokud získá nějakou práci nebo bude ve věznici pracovat alespoň nějaké peníze dostanete. Uplatněte nárok i vůči jeho rodičům, nejdříve se pokuste dohodnout a pokud budou odmítat můžete proti nim podat návrh k soudu.
Dobrý den, můj exmanžel dluží dětem na výživném 240.000 Kč. Jelikož je hlášen na úřadě a nikde nepracuje. Mohu žádat alimenty od jeho rodičů? děkuji za odpověď(Petra)
Foto
Ano, můžete a dokonce je to Vaší povinností. Pokud byste to neudělala neplnila byste povinnosti zákonného zástupce, protože je Vaší povinností učinit vše pro to, aby nároky Vašeho dítěte byly uspokojeny.
Bývalý manžel mi dluží 9000 kč už skoro 2 roky ,ale syn byl v tíé době plnoletý,ale ještě chodil do školy.Syn proti tátovi nechce jít a já asi nemám sama možnost že? Budeme teprve projednávat majetkové vyrovnání.Mohu to do něj zahrnout? děkuji a pěkný den přeji(Petra)
Foto
Do majetkového vrovnání to zahrnou nemůžete, neboť se jedná o nárok syna a nikoliv Váš. Možná by stálo za pokus uplatnit tuto částku třeba prostřednictvím Vašich rodičů, pokud prokáží, že Vám ty peníze dávali za něj, ale je možné to učinit pouze 2 roky zpětně. Pokud jde o zletilost Vašeho syna je orpavdu už pouze na něm, zda bude své nároky uplatňovat nebo ne, Vy už jste "mimo hru", a to i na nároky, které vznikly v době, dky ještě plnoletý nebyl.
Bývalý manžel má vyměřené měsíční výživné ve výši 3 200 Kč na 2 děti. Přesto, že je to určené soudem, výživné neplatí, mění zaměstnání, pohybuje se na různých místech ČR a není s ním možná domluva. Na výživném dluží 100 000 Kč. Policie ČR ho vypátrala, ale bylo mi řečeno, že není jeho povinností sdělit, kde pracuje. Není mu možné uvalit exekuci na plat,protože soud mi ho prý hledat nebude. Problém se táhne již 10 let, nepomůže mi policie ani soud,už nevím, kam se mám obrátit.Děkuji za radu.(Iveta Kollerová)
Foto
Není pravdou, že soud nebo exekutor ho hledat nebude. Tto orgány jsou poviny Vám poskytnout potřebnou součinnost tím, že mají přístup do centrální evidence obyvatel, kam běžný člověk nemůže. Pravda je, že pokuď adresa tam uvedená je adresou, kde se dotčný nezdržuje pak je další stíhání složité.
Dobrý den, mé dceři bude 7 let. Když jí byly dva roky, soud rozhodl o výživném ve výši 2.000 Kč měsíčně i zpětně. Za celé roky otec dcery na alimentech zaplatil 8 (osm) tisíc korun. Dluh nyní činí cca 150 tisíc. 2x byl již za neplacení odsouzen podmíněně - jednou na 2 roky, naposledy loni v listopadu na 4 roky. Ze soudů si evidentně ale nic nedělá. K čemu je dobré, že ho soud odsoudí, když on si stejně běhá dál na svobodě a stále neplatí. Navíc měl i jiné rozsudky za jiné činy (např. nesplácené jiné dluhy) a ty zrušila amnestie. Psala jsem už exekutorovi do jeho místa bydliště, ten mi ale ani neodpověděl. A on stejně žádný majetek nemá. Celkově mám pocit, že soudy sice vynesou nějaký podmíněný trest, tím to ale taky celé končí... Děkuji za Vaši odpověď, J.Skřivánková, Praha 5(Jana Skřivánková)
Foto
Podávejte trestní oznámení i nadále, dříve nebo později ho opravdu zavřou a možná si myslí, že mu to nehrozí.
Dobrý den, s manželem jsme se rozvedli, když byly dceři 4 roky. Dnes je jí 25 let, studuje vysokou školu a výživné jsem nikdy nedostala :). Zpočátku jsem se soudila, vše zbytečné, on nepracuje, majetek nemá, k trvalému pobytu je přihlášen na obecním úřadě. S tím se asi moc nehne, že? (volkova.ivana@email.cz)
Foto
Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování. Obávám se však, že pokuď jste doposud exekuce nepodávala je valná část nároků promlčena.
MUJ BYVALI MANZEL ME JIZ CELKOVE DLUZI NA VYZIVNEM NA NASE TRI DETI PREZ 176000....MELI JSME JIZ SPOUSTU SOUDU A VSECHNY DALI ZAPRAVDU ME MA CELKEM POSILAT 6000 MESICNE...DAVAM I TRESTNI OZNAMENI ALE KDYZ POSLE JAKOU KOLIV CASTKU TAK NEMAM SANCI USPET AT JE MINIMALNI CI CELA...DLUH MAM DAT K OBCANSKO PRAVNIMU SOUDU ALE PENIZE NATO NEMAM...ZIJI S DETMI SAMA MAJI 16...11 A 7 LET A NEJMLADSI JE OD NAROZENI POSTIZEN MA 4 STUPEN NEJTEZSI ZAVISLOST...BYVALI MANZEL SI JE VEDOM VSECH DLUHU A PROTO NIC NEMA A MEL ODE ME I EXEKUCI NA PLAT ALE TA LEZI U SOUDU JELIKOZ BYL PRED ROKEM PROPUSTEN Z PRACE PRO KRADEZE A NYNI JE HLASEN NA URADU PRACE ALE NIC NEPOBIRA...PROSIM O RADU DEKUJI DANA BRCHELOVA(DANA BRCHELOVA)
Foto
Nemusíte dluh uplatňovat samostatnou žalobou na dluh, exekučním titulem je rozsudek, kterým je stanovena povinnost platit dané alimenty, to znamená, že můžete rovnou podat exekuci.
Dobrý den. Mám exekuční příkaz na výživné. Mzdová účetní bývalého manžela však neposílá celou částku. Jak se můžu bránit? Výše výdělku je dostatečná. Děkuji.(Madlenka)
Foto
Oznamte tuto skutečnost exekutorovi, který vede exekuci, kterou máte podánu, a dotažte se ho, proč je strhávána pouze tato částka. Pokud by se ukázalo, že to dělá účetní úmyslně, pak může být trestně stíhána. Pokud by naopak šlo o pochybení exekutora můžete věc oznámit na exekutorskou komoru.
Nedluží mi otec dětí. ale bratr, který je nyní bezdomovec - ani neznám jeho adresu (žádnou nemá?)... Jak takového člověka sehnat a donutit splatit dluh??? (jsem matka 5ti dětí a on mi dluží 200tis.)... Děkuji (VeraHoráčková)
Foto
Nejedná se o tématiku dnešního chatu, ale jediná cesta je podat na něj žalobu u soudu, lépe řečeno návrh na vydání elektronického platebního rozkazu (ten má nejlevnější soudní poplatek).
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li když bývalý manžel změní zaměstnání, tak i v tom novém stále bude platit exekuce na výživné.(Jajaja.n)
Foto
Ano bude, pokuď budete vědět, kde má nové zaměstnání určitě to exekutorovi sdělte, čím více informací, tím lépe.
Pavle, po dlouhé době tě zdravím a přeji hodně úspěchů. Pepa Novák(JUDr. Josef Novák)
Foto
Pepo díky, jak se ti vede?
bývalý se netají, že nebude dělat oficiálně, aby nemusel platit, majetek nemá, bydlí u matky a soud byl k ničemu, protože mu podmínku zzrušila amnestie. Dluží mi 40 tisíc/ za 3,5/ roku. Je nějaká možnost♠3 Pravidelně to hlasím na policii, (irena)
Foto
Nenechte se s trestním oznámením odbít a opakujte jej, protože pokud to činí úmyslně jedná se o čin, který je páchán ve třetím odstavce dané skutkové podstaty a to je trestáno až pěti lety vězení.
Dobrý den, můj ex manžel dluží na výživném cca 40 tisíc. Podala jsem na policii trestní oznámení, vše se řešilo, došlo na exekuční řízení které hned v zápětí skončilo,neměli mu co vzít ani z platu, protože se vyhýbá práci..atd. Nakonec měl jít sedět na rok s podmínkou dva roky aby své dlužné výživné splácel. Bohužel jsem od něj dosud neviděla ani korunu, dcera má první stupeň postižení. A když se nám to konečně podařilo někam dohnat náš milovaný prezident si klidně vesele vyhlásí Amnestii !!!! takže snaha o všechno ztracena a zase všechno odznova. Poradíte mi prosím jak z takového člověka dostat peníze které dceři náleží?? - vyhýbá se práci, neplatí,asi dělá na černo,majetek prý žádný nemá- exekuce marná(Ilona)
Foto
Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování.
S manželem nežijí 17 let, rozvedena jsem 7 let neplatí skoro vůbec . Vloni zaplatil1mesic. Tvrdí, ze nepracuje ale nechává se zaměstnavat na černo bydlíšte si nahlásil na radnici v Olomouci přestože žije se svoji přítelkyni a jejich ditetem. Kdyz bylo rozhodnuto od policie ČR o stihani tak tuto celou částku doplatil. Novy zakon říká: kdyz nepracuje , tak nemusí platit. Syn po vyučení děla nástavbu a chystá se jít na vys. skolu. Uz nevím co dělat, bývaly manžel se vys mívá jak na nás vyzral a stát nemá zájem tyto situace řešit. Za případnou radu nebo pomoc děkuji. Sylva Lostakova (Sylva Lostakova )
Foto
Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování. Zároveň podejte na úřadu práce oznámení na zaměstnavatele Vašeho muže, že jej zaměstnává načerno.
Mám na jednu dceru dluh 300 000,-Kč na druhou 150 000,-Kč, dá se žalovat stát za nevymahatelnost práva? Soud soudí - odsoudí ale to je tak vše. V zahraničí funguje, že pokud otec neplatí stát mu nevyplatí důchod, soc. dávky. Jak v našem systému jinak řešit to, že povinný at otec či matka, který má vyživovací povinnost si ji neplní a nic se neděje? Trestní oznámení se také míjí účinkem. Nikdy jsem nepobírala žádné dávky, podpory a ani jsem od státu nežádala tzv. rodinné přídavky rodiče mě naučili na nikoho nespoléhat a sama se postarat jak nejlépe dokážu slušně a poctivě. Daně platím, děti jsem vychovala slušně, ale také tedy požaduji od státu ať zajistí vymahatelnost práva mích dětí. Když jsem hledala právníka aby mi pomohl, tak mě většina rozmlouvala mojí snahu se práva domoci, že to stejně nedopadne a já ještě více zaplatím za soudy. Takových případů jako já jsou stovky a jsou na tom možná i hůř. Pokud se nechcete jen zviditelnit a myslíte to vážně, tak máte můj obdiv a ráda budu sledovat jak si poradíte.(Květa)
Foto
Prvé, co je asi dnes těžce řešitelné je výše dluhu, kterou jste nechala narůst (tedy pokuď jste exekucí nezastavila běh lhůt). Vaše stížnost na nevymahatelnost práva je oprávněná a tíží mne více než Vás, neboť Vy řešíte pouze problém u Vás, ale my jich máme desítky, a tudíž je to pro nás bohužel každodenní realita. NE každému se dá pomoci, ale snažíme se pomoci tam, kde to jde a i kdybychom pomohli jen oněm 1000 matkám bude to mít smysl. V současné době v České republice nepobírá alimenty jak má více jak 300 tisíc dětí. Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování.
Dobrý den. Exmanžel mi neplatí alimenty už 5let. Nevím zádné informace o jeho osobe. Je tady ještě nejaka možnost získat alimenty jinak?(Anna 1982)
Foto
Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků, exekutor má možnosti zjistit, kde bydlí či pracuje. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování.
Dobry den, lze se domahat alimentu i na spolecne porizeneho psa?(Lucie)
Foto
Ano, můžete, ale jedná se o běžný soud, nikoli soud opatrovnický a musíte prokázat, že je to skutečně nezbytné, protože se nejedná o nárok na výživné, ale o stanovení opakujícího se plnění. Soudní stanovení není obvyklé, ale jsou případy, kdy tak manželé učinili dohodou.
Dobrý den,jak postupovat, když soud stanovil výživné, které je vymáháno exekučně,ale není kde brát, protože veškerý svůj majetek bývalý manžel napsal na současnou partnerku (ne manželka).Soud mně opětovně odkazuje na trestní oznámení pro neplacení výživného, které už po dvakrát nic nevyřešilo.Sociální příspěvek nám byl zrušen, jelikož prý podle nového zákona nemám nárok, vzhledem k tomu, že nemám trvalé postižení já ani moje děti.Je nějaké východisko z této situace? Já musím pro tři děti platit vše a bývalý manžel neplatí nic?!Děkuji za odpověď(Dita K.)
Foto
Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování.
Dobrý den,mám 4,5 letého syna,když se narodil nepodepsal mi rodný list, přestože s mnou stále žil,má syn uvedeno v rodném listě otec neznámý,v lednu se od nás odtěhoval a neplatí nic na malého.Chtěla jsem se zeptat,zdali bez něj můžu uvest jeho jako otce,abych měla narok na alimenty?Předem děkuji za odpověd.Lucie Benešová(Lucie Benešová)
Foto
Bohužel Vaším přístupem jste vše strašně zkomplikovala, protože pokud otec odmítl uznat své otcovství, mohlajste se soudně domáhat, aby soud toto otcovství určil, ale pouze ve lhůtě do tří let dítěte. Musíte počkat na nový občanský zákoník, který v tomto směru stanoví lhůty delší, ale je otázkou, na kolik bude retroaktivní.
Dobrý den, jak je to s výživným u zletilého dítěte, které nedokončí vysokou školu a shání (opravdu aktivně) zaměstnání, ale nemůže žádnou sehnat, je registrován na Úřadu práce, podporu nepobírá, nemá žádný příjem. Je otec v tomto období povinen mu nadále platit výživné?(halina)
Foto
Jakmile skončí studium, byť nedokončené, vyživovací povinnost zaniká.
A kdo vymůže otcům styk s dítětem, stanovený soudem, kterému matka brání všemi, i nejzákeřnějšími, způsoby? (Peter)
Foto
Pokud Vám matka neumožňuje styk s dítětem, máte právo podat návrh na exekuci tím, že bude povinna Vám předávat dítě v určitém místě - např. v zařízení školky nebo školy, aby bylo evidováno, jestli Vám dítě bylo předáno. Musíte jít cestou soudního návrhu, je to složitá a zdlouhavá cesta, je na Vás jestli ji chcete podstoupit.
Otec dětí má soudem určeno výživné a současně i určenou částku ke splácení dluhu. Platí velmi nepravidelně, tedy 1x za 2-3 měsíce a to mizivou částku z určené výše. Dluh na alimentech nesplácí vůbec. Jaké jsou možné kroky k vymožení čásky dluhu a k zabezpečení pravidelné platby alimentů v plné výši. Předem děkuji za Váš čas a ochotu. R.(Radka)
Foto
Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování.
EX DLUŽÍ BĚŽNÉ VÝŽIVNÉ I DLUŽNÉ,KDYŽ SE MIHO PODAŘÍ NAJÍT V NĚJAKÉM ZAMĚSTNÁNÍ,NEŽ DOSTANE EXEKUCI NA PLAT,NECHÁ SE VYHODIT NEBO DÁ VÝPOVĚD SÁM.MAJETEK UDAJNĚ ŽÁDNÝ NEMÁ A TR.POBYT MÁ NAHLÁŠEN NA MĚST.ÚŘADĚ.JAK SE DOMOCI ALIMENTŮ?A K POSLEDNÍMU SOUDU BEZ OMLUVY ANI NEDORAZIL.DĚKUJI ZA RADU.(MARKETA)
Foto
Takové jednání je hodnoceno jako riziko vystavení nouzi a v tom případě je trestní sankce mnohem vyšší, a to odnětí svobody až do pěti let. Rozhodně podejte trestní oznámení, případně jej opakujte.
Dobry den, muj byvaly druh; 60 let, v plnem invalidnim duchodu, ktery cini 9 500 Czk, ma platit vyzivne na dve deti 6 a 14 let(3 500,- Czk dohromady). Soud probehl v rijnu, alimenty mi neposlal ani jednou. Jelikoz ho ma starsi dcera moc rada, nechce abych ho hnala pred soud, ale pro me je jiz financni situace neunosna; Muj byvaly druh zije v azylovem dome a splaci pujcky ( jak jsem se dozvedela u soudu) v hodnote 200 tisic Czk a tudiz pry mi nemuze nic platit ani nic prispet; U soudu mu bylo receno, ze deti by mely dostat prednost pred pujckami, ale on to nereflektuje. Prosim, poradte mi, co by bylo nejlepsi udelat v takoveto situaci eventuelne kam bych se na Vas mohla obratit Dekuji(Klara)
Foto
Podejte návrh na exekuci, úhrada dluhů z alimentů má přednost před ostatními dluhy, takže se automaticky přestane splácet dluh, který splácí jiný a začne se přednostně splácet dluh z alimentů.
Dobry den mam problem s alimentama muj byvalý manžel mi 2 roky neplati na 4 děti soud mu vyměřil 2000 na všechny jelikoš nepracuje a nebude mam podany oznameni zatim čekam ale před měsicem mi poslal 200 kč jakje to dal co kdyz mi bude dal posilat 200 kc a co ten zbytek vubec nevim jak to vyřešit on je alkoholik děkuji za odpověd(monika)
Foto
Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování.
Dobrý den, bývalý manžel žije v Británii a samozřejmě již mnoho let neplatí na dceru nic. Je podle Vás nějaká šance?(Veronika)
Foto
Uplatněte nárok na exekuci v Anglii (můžete využít mezinárodní organizace), protože rozsudek České republiky je vykonatelný ve všech zemích EU.
Dobrý den,jsem samoživitel,mám v péči dvě dospívající dcery 15a16,5 let.Jejich matka mi dluží na alimentech již přes 50tisíc,nepracuje a nemá žádný majetek.Jinak měla již několikrat exekuci na plat,ale ted to nemají z čeho strhávat.Už 2krát jsem vše oznámil na policii,ale ti jsou asi taky bezmocní,prostě se nic neděje.Poraďte,jak dostat peníze z takového člověka.Děkuji.Pastucha(David Pastucha)
Foto
Je to o trpělivosti, podávejte opakovaně návrh na exekuci ať zabráníte promlčení nároků. Opakujte i trestní oznámení, pokud není placeno déle než 4 měsíce jedná se o trestné chování.
Dobry den,rada bych se Vas Jen zeptala jaka maximalni casta se da v dnesni dobe vysoudit na vyzivem ??jak jsou soudci schovivavi?Jestli zkoumaji vsechny dukazy?Dekuji Za odpoved(Sarra)
Foto
Výše vychází z majetkových poměrů a pohybuje se obvykle v rozmezí deset až třicet procent příjmu.