Červín svoji dceru Rozárku naposledy viděl, když ji Bára kojila. Přestože mu soud stanovil na ni měsíčně platit jen 4000 korun, krkavčí otec o ni nemá žádný zájem. A díky příručce Blesku - Exekuce má Kautmanová na Červína možná další páky.

Po Červínovi chce totiž peníze více věřitelů. „Až z příručky Blesku jsem se dozvěděla, že exekuce ohledně dluhů na výživném mají před ostatními přednost,“ říká Blesku Bára a hned nato si posteskne. „Problém je v tom, že nemá žádný majetek. Co Červínovi exekutoři mají vzít, když nemají z čeho brát?“

Babička bez důchodu

Červínova matka má kvůli jeho dluhům údajně i obstavený důchod. Bára Kautmanová se ale nehodlá vzdát. „Když už dceru odmítl vychovávat, měl by mít alespoň tu zodpovědnost a angažovat se nějakým způsobem, například aby byla Rozárka zaopatřená,“ míní Kautmanová.

Pokud Červín nebude výživné nadále platit, tak v jejich osmnácti letech bude Rozárce dlužit kolem dvou milionů korun. „To by byla každá máma hloupá, aby o takové peníze nebojovala. I když se dokážu o dceru dobře postarat a zaopatřit ji, nehodlám se jen tak vzdát toho, že se její otec zbaví svých zákonem a soudně určených povinností,“ povídá Bára a hodlá pro svoji dceru udělat maximum.

Červín je v zahraničí

Stejně jako další věřitelé je Bára šokovaná z toho stát nechal Červína odcestovat do zahraničí a neobstavil mu pas, když byl odsouzen na osm let za zpronevěru. Červín zmizel do Thajska, včera se však Blesku ozval, že se vrátil. „Stejně zase odjede, tady má jen samé dluhy a lidi, kteří mu jdou po krku. Nemá se tady ani pro koho vracet, ani vlastní děti ho nezajímají,“ je přesvědčena Bára, která se dnes přátelí s Červínou první ženou a jejich synem Kubou (14).

Bojí se o dceru

A svého bývalého partnera vůbec nešetří. „Červín je chybný článek v evolučním řetězci. Udělal kolem sebe jen samé zlo. Vzali mě kvůli němu i mercedes. Nejvíce mě bolí, že kvůli němu figuruji ve věcech, s nimiž nemám nic společného, což na mě může vrhat špatné světlo. Jen doufám, že to nebude mít vliv na budoucnost dcery, ona za svého otce přece nemůže. Co se týče alimentů, s právníkem už zvažujeme jisté právní kroky, které zatím nemohu prozradit,“ dodává Bára Kautmanová.

Nedostáváte alimenty? Pomůže vám exekutor!

Měli byste dostávat výživné, ale nedostáváte ho? Pošlete na dlužníka exekutora. Nevadí, že má jiné dluhy, ani že nemáte peníze na soudní tahanice. Zákon je na vaší straně.


Pokud vám bývalý partner dluží výživné na dítě, patříte mezi 147 tisíců rodičů s podobným problémem v Česku. „147 tisíc matek, které mají přiznané výživné, je nepobírají. Nejčastěji kvůli tomu, že otcové nechtějí platit, nebo že matky nechtějí mít s otci žádný kontakt. Otců, kteří by vyloženě platit nemohli, je tak jedna čtvrtina. Zhruba 60 % otců platit jednoduše nechce,“ říká advokát Pavel Novák, který se vymáháním alimentů zabývá.

Běžte k soudu
Bránit se u soudu je jedinou cestou, jak peníze získat. Buď žalobou pro zanedbání povinné výživy, nebo lépe rovnou návrhem na exekuci. A čím dřív, tím lépe. Přestože nárok na výživné se nepromlčí, nárok na jednotlivé splátky propadá už po 3 letech.

Tohle udělejte:
1. Pokud jste nebyli manželé a nerozváděl vás soud, vyzvěte minimálně 7 dní před podáním žaloby dlužníka k řádnému placení výživného

2. Nemáte-li výživné stanoveno soudem, podejte u soudu návrh na určení vyživovací povinnosti

3. Když máte výživné určeno soudem, podejte na opožděné splátky u exekutora návrh na nařízení exekuce

4. Po čtyřech nezaplacených splátkách můžete na Policii ČR podat trestní oznámení pro zanedbání povinné výživy.  Peníze tím sice nevymůžete, ale i největší drsňák zkrotne, když zjistí, že ho mohou zavřít na půl roku až 3 roky

Fotogalerie
5 fotografií