Jedním z nejproblematičtějších způsobů, jak získat peníze, je výživné neboli alimenty. Pokud mají rodiče dost soudnosti, na penězích pro dítě se domluví. Když ne, nastupuje na řadu soud. „Vyživovací povinnost, lidově nazývaná alimenty, vyplývá ze zákona, nelze ji smluvně zrušit ani omezit, u nezletilých dětí se nelze tohoto nároku vzdát,“ vysvětluje advokátka Daniela Kovářová.

Alimenty se vyplácí z čistého příjmu 

Jaká je výše alimentů? Různá, není nijak omezená. Soud vychází z potřeb

Příručka Blesku vychází už tento pátek a s deníkem Blesk ji máte zdarma
Autor: Blesk
dítěte a možností toho rodiče, který má platit. Ale pozor! Vypočítává se z čistého platu a to takového, kterého by mohl platící rodič dosáhnout. Nejsou totiž výjimkou případy, kdy se rodiče proto, aby potrestal bývalého partnera, vzdá třeba lukrativní práce, nebo si nechává vyplácet peníze »na černo«. Jenže tím nejvíce trestá a šidí vlastní dítě...

„Zohledňují se nejen pravidelné příjmy, ale i další majetek, důchod, diety při pracovních cestách a podobně. Potřeby dítěte jsou vždy individuální, bere se v úvahu věk dítěte, jeho zdravotní stav a zájmy, u starších dětí naopak i to, zda si přivydělávají při studiu,“ dodává Kovářová. Soudy při rozhodování většinou používají tabulku, která stanovuje procenta strhávaná z platu podle věku dítěte. Zajímá vás, kolik to činí zrovna u vašeho příjmu? To se dozvíte v příručce Blesku!

Příručka Blesku: Získejte peníze pro vaše děti!

  • Na jaké dávky od státu máte nárok?
  • Jak vysoké můžete dostat alimenty?
  • Jak dlouho je musí exmanžel(ka) platit?
  • Jak nejlépe peníze dětem zhodnotit?

Dozvíte se už v pátek 27. září!