Ještě před letošním přezouváním otestoval německý autoklub ADAC letní pneumatiky vhodné pro populární malé vozy. A výsledek v řadě ohledů překvapil. Třeba tím, že test nenašel žádné vyloženě špatné, a to i přesto, že se v něm objevily i celoroční nebo čínské gumy. Neopak překvapením může být, že i poměrně drahé pneumatiky skončily často až za těmi lacinými.

Které si vybrat?

Jako příklad může sloužit pneumatika LingLong, která skončila sice na posledním místě, ale autoklub hodnotí její výkon jako průměrný. Na mokré i suché vozovce měla jen lehké slabiny, ale trochu horší to bylo s opotřebením. Těm řidičům, kteří potřebují dobré jízdní vlastnosti, doporučuje ADAC pneumatiky Bridgestone nebo Vredestein. Těm, kteří potřebují, aby gumy na autě vydržely co nejdéle, zas Vredestein nebo Michelin. Nejmenší vliv na spotřebu vozu měly pneumatiky Maxxis.

Test letních pneumatik
Autor: ADAC

Zimáky v létě nefungují

Celá pětina řidičů vůbec na letní nepřezouvá. A žádný zákon jim to ani nepřikazuje. Jenže existují hned tři dobré důvody, proč přezout.

1) Vyšší spotřeba – Na zimních v létě vám podle propočtů autoklubů stoupne spotřeba až o 10 %.

2) Rychleji ubývají – V letních teplotách se měkká zimní pneumatika opotřebovává až o pětinu rychleji.

3) Zhoršené vlastnosti – Auto na zimácích v létě na silnici plave. Má o třetinu delší brzdnou dráhu a hůře odolává aquaplaningu.

VIDEO: Opilý nešťastný muž poškodil na 19 pneumatik. Nevěděl, které auto je to pravé.

Video
Video se připravuje ...

Opilý nešťastný muž poškodil na 19 pneumatik. Nevěděl, které auto je to pravé. Městská policie hlavního města Prahy

Kdy přezout na zimní pneumatiky čtěte ZDE