Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Právnička: Srážka se zvířetem? Pozor na tyto chytáky v pojistné smlouvě!

/
  • 6. listopadu 2018 ● 00:00

    Podle statistik počet sražených zvířat i průměrná škoda na vozidlech stoupají. Může za to hustší provoz i přemnožená zvěř. Zeptali jsme se právničky, jak správně postupovat. A našli chytáky ve smlouvách!

  • 1.

    Co dělat krok za krokem

    Zastavte u krajnice, zapněte parkovací světla a blikačky, zatáhněte ruční brzdu, oblečte si reflexní vestu a místo označte výstražným trojúhelníkem.

     

    Pokud dojde ke zranění či usmrcení zvířete, volejte policii. Ta mimo jiné kontaktuje myslivecký spolek, který se o zvíře postará. Policii byste měli volat i ve chvíli, kdy zvíře uteče, ale vy máte nabourané auto. „Je zcela běžné, že pojišťovna pro poskytnutí pojistného plnění požaduje protokol o dopravní nehodě od policie,“ radí právnička Barbora Pospíšilová z D.A.S. pojišťovny právní ochrany.

     

    Pokud máte sjednáno povinné ručení s připojištěním či havarijní pojištění, kontaktujte svou pojišťovnu a postupujte podle jejích pokynů.

     

    Rozhodně se nesnažte zvíře naložit a odvézt, bylo by to považováno za pytláctví, případně za krádež.

     

    Ihned zajistěte maximum důkazů. Pořiďte fotografie z místa dopravní nehody a poznamenejte si kontakt na případné svědky.

    Autor: Profimedia.cz

     

  • 2.

    Když srazíte hospodářské zvíře

    Co dělat, když narazíte autem do krávy, koně, psa nebo jiného zvířete, které má svého majitele? Volejte policii! Mimo jiné i kvůli určení míry zavinění. „Není pravdou, že pokud nastane srážka vozidla např. se psem, vina automaticky leží na řidiči vozidla. Naopak za újmu na zdraví, popř. i majetkovou škodu způsobenou psem či jiným domácím zvířetem odpovídá jeho vlastník, popřípadě spolu s ním společně a nerozdílně osoba, které bylo zvíře svěřeno, tj. měla jej na starosti v době incidentu,“ říká právnička Pospíšilová.

    „Tato odpovědnost je objektivní a v zákoně je uvedeno jen několik málo výjimek, kdy se tyto osoby mohou odpovědnosti za zvíře zprostit,“ dodává právnička.

    Krávy na dálnici způsobily nehodu, která zastavila dálnici D1 v obou směrech
    Autor: Aktu.cz

     

  • 3.

    Na zvíře nesahejte a neujíždějte

    I kdyby bylo zvíře menšího vzrůstu a měli byste pocit, že ho ze silnice můžete odklidit vlastní silou, nedělejte to. Přivolaná policie zkontaktuje myslivecký spolek nebo v případě chovného zvířete veterináře a majitele zvířete. Ti se o zvíře postarají.

     I kdybyste po srážce měli auto v pořádku, neujíždějte. „Vaše jednání může být posouzeno jako ujetí od dopravní nehody a policie s vámi může zahájit v tomto směru přestupkové řízení. Nehledě na to, že v krajním případě by se mohlo u zraněného zvířete ponechaného bez pomoci jednat i o týrání zvířat,“ doplňuje právnička Pospíšilová.

    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Pozor na chytáky!

    Přečtěte si dobře pojistnou smlouvu. Každá pojišťovna má připojištění střetu se zvěří nastaveno jinak. A některé rozdíly vás překvapí.

     

    Jen české srnky – Zatímco povinné ručení platí po celé EU a často i mimo ni, u srážky se zvěří to tak být nemusí. Některá pojišťovna tak zaplatí srážku se srnkou třeba i v Turecku, jiná zase jen na území ČR.

     

    Jen obvyklá výbava – Srazíte divočáka, zrovna když táhnete kárku se dřevem z lesa, nebo máte na střeše »rakev« s lyžemi? Někde to nevadí, ale jinde vám škody na těchto věcech neproplatí. Stejně tak můžete dostat plnění jen za standardní výbavu. Kupříkladu drahá litá kola apod. musíte mít zvlášť vyjmenovaná ve smlouvě, jinak je pojišťovna neproplatí.

     

    Jen část ceny – U srážek se zvěří může být i speciální spoluúčast, nebo snížené plnění. Dostat můžete třeba jen obvyklou (bazarovou) cenu vozidla, navíc sníženou o cenu použitelných zbytků. Jinde vám zaplatí cenu nových dílů.

     

    Nesmí řídit mechanik – Dáte auto do servisu a automechanik při zkoušce podvozku srazí lišku? Můžete mít smůlu. Opravci mohou být u vaší pojišťovny ve výlukách. ■ Musíte jet – Zatímco některá pojišťovna uhradí škody, i když vám jelen poskáče kapotu zaparkovaného vozu, jinde můžete mít smůlu.

     

    Jen na divoké – Některé pojišťovny uhradí škodu jen u zvířat, která žijí divoce. Za zvířata chovaná v zajetí odmítnou platit.

     

    Musíte volat policii – řada pojišťoven odmítne pojistné plnění, když k nehodě nepřivoláte policii.

    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Bez pojištění opravujete za své!

    Pokud nemáte pro případ srážky se zvěří připojištění u povinného ručení nebo havarijní pojištění, musíte si opravy na voze zaplatit z vlastního. „Není prakticky po kom uhrazení vzniklé škody požadovat, jelikož divoká zvěř běžně nemá pána, který by za zvíře odpovídal,“ varuje Barbora Pospíšilová z D.A.S. pojišťovny právní ochrany.

    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy