Na dálnici u Suchdolu nad Odrou vyjeli hasiči v neděli před půlnocí. Zkrátit cestu si tu chtěli dva statní divočáci, bohužel to byla jejich cesta poslední. „Každý ze dvou přebíhajících divočáků si vybral jedno osobní auto. Divoká zvířata srážku nepřežila,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Hasiči zabezpečili havarovaná vozidla před případným požárem a odtáhli oba mrtvé divočáky pod středová svodidla, odkud si je odvezla Správa silnic Moravskoslezského kraje. „Zhruba deset minut musela být dálnice v jednom směru zcela uzavřena, dalo se projíždět jedním pruhem,“ dodal Kůdela.

Jen o pár hodin později – v pondělí nad ránem – se s mladým losem střetla dodávka v ostravské Rudné ulici. „Zvíře mělo zhruba 350 kilo a střet nepřežilo. Vyprošťovací speciál naložil losa na přistavenou nákladní Avii místních myslivců,“ podotkl hasič.

Co radí odborníci z ÚAMK?

Při nevyhnutelném střetu s velkým zvířetem, jako je srnka, jelen nebo i divoký kanec, raději volte přímý střet s ním, nikoliv stržení volantu. Snaha vyhnout se zvěři může znamenat, že vůz narazí do stromu, spadne ze stráně, zapadne do příkopu… Všechny tyto havárie budou mít zjevně větší následky než přímý střet se zvěří.

VIDEO: Strážníci odchytili v Brně srnce, který se zaklínil mezi dům a skálu.