Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jaro se blíží! Jak na něj připravit své auto v 7 krocích?

/
  • Jak připravit auto na jaro?
    18. března 2017 ● 08:00

    Jaro už nám pomalu klepe na dveře, a tak je čas vzít auto a udělat si nějaký hezký výlet. Ještě předtím bychom se ovšem měli o náš vůz trochu postarat a dopřát mu údržbu. Není nutné svěřovat ho hned automachanikům, s naším návodem zvládnete řadu věci snadno a rychle sami.

  • 1.

    Výměna filtrů

    Důležité je vyměnit olejový, vzduchový a pilový filtr. Ten první nám v servisu vymění spolu s olejem, vzduchový filtr pak po zhruba 20 kilometrech a pylových po 15 tisících, tedy jednou za rok. Řada lidí na výměnu nedbá, jenže pylový filtr přitom zabraňuje pylům, aby se dostaly do klimatizace. Zachránit může na jaře i zdraví alergiků, zato když ho nevyměníme, můžou se ve filtru množit plísně.

     

    Olejový filtr
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Vyčištění klimatizace

    Výparník ochlazuje vzduch proudící do kabiny a za provozu na něm silně kondenzuje voda. Proto se zde dobře daří zákeřným mikroorganismům. Znečištění výparníku zvedá i spotřebu vozu. Každý druhý rok by měla být provedena i výměna chladiva. Dokonale vám ji vyčistí jen v servisu. V obchodech můžete sehnat i jednoduchý dezinfekční sprej, se kterým zvládnete základní údržbu sami.

    Klimatizace v autě
    Autor: scom

  • 3.

    Nové stěrače

    Během zimy lítají často teploty nahoru a dolů, což stěračům zrovna dvakrát nesvědčí. Stejně tak se na jejich kvalitě podepisuje i přimrzání ke sklu. Běžné stěrače tak obvykle vydrží v kondici jen asi půl roku. Pokud jsou ale poškozené pouze břity, můžete je vyměnit. Seženete je v prodejnách autopotřeb za pár desítek korun.

    Stěrače jsou jednou z vůbec nejchoulostivějších součástí auta.
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Vyluxování interiéru

    Na botách jsme si do auta během nanosili nejen zbytky sněhu, ale také štěrk, prach a zaschlé bláto. Většina z toho zůstala asi na koberečcích. Měli bychom proto popřemýšlet o důkladném vyčištění interiéru vozu. Pokud se svěříme do rukou firmy, vyjde nás takový jarní úklid auta na 500 až 2000 Kč.

    234413:full:true:true

  • 5.

    Namazání pantů

    Po zimě mohou také začít vrzat panty u dveří. Zkontrolujte je, očistěte a promažte.  

    Dveře u ata
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Kontrola brzd

    Povinnost je zkontrolovat brzdové obložení v servisu. Mráz a sníh dal totiž zabrat celému systému, včetně ABS. Brzdové destičky mohou být sjeté, čidla ABS zanesená špínou a kotouče zvlněné. Mechaniky poproste i o kontrolu podvozku a tlumiče.

    Opotřebované brzdové destičky auta
    Autor: Profimedia.cz

     

  • 7.

    Důkladná koupel vozu

    Autíčko by potřebovalo též pořádně vykoupat od špíny a zbytků soli. Pravidelné projetí myčkou je samozřejmostí, ale pokud jste to zanedbávali, teď nešetřete. Nechte váš vůz pořádně vymýt, vysušit a ošetřit podvozek speciálním přípravkem.

    Mytí auta tlakovou myčkou
    Autor: Mountfield

  • 8.

    Přezouvání pneumatik?

    Možná už v duchu přemítáte, že byste přezuli na letní gumy. Raději s tím ale nechvátejte, vždyť zákonná povinnost platí až do 31. 3. a nikde není psáno, že ještě ve vyšších polohách nemůže několikrát nasněžit. Přezouvání se doporučuje až poté, co teplota stoupne dlouhodobě nad 7 stupňů.

    Přezouvání pneumatik
    Autor: tk

    Když jsme vyřešili otázku přezutí pneumatik, zbývá ještě připomenout, jaká obvu je vhodná pro řidiče, respektive řidičku auta. Pokud tápeje, podívejte se na video, které vám tuto problematiku osvětlí:

    Video
    Video se připravuje ...

    Jaké boty jsou nejlepší na řízení? Zapomeňte na dřeváky, nazujte si baleríny! Adam Balažovič

    Fotogalerie
    17 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy