Co reklamovat?

Jen vady, které měl vůz ve chvíli nákupu. Ideální je stihnout to do půl roku – zákon předpokládá, že jde o vadu, kterou mělo už ve chvíli nákupu. „V podstatě to znamená, že rozumně řešitelná je reklamace do půl roku od koupě ojetiny,“ varuje Aleš Zich z Auto AZ Consulting.

Pak musíte dokazovat, že vada není důsledkem opotřebení. Auto můžete reklamovat 2 roky jako soukromník, 12 měsíců jako podnikatel. Nikdy nenechávejte vadu opravit dřív, než ji budete reklamovat. Zároveň nesmíte zhoršovat stav tím, že budete jezdit s vadou.

Jediné správné řešení tedy je:

● zjistíte vadu, která zakládá právo na reklamaci ● necháte její rozsah posoudit odborníkem nebo v servisu

● ještě před jejím odstraněním ji reklamujte u prodejce vozidla. Po prodejci, je-li to právnická osoba, chtějte písemný protokol o uplatnění reklamace, v němž je:

● O jakou vadu přesně jde.

● Popis způsobu, jakým ji chcete vyřešit – například sleva z kupní ceny, bezplatné odstranění vady nebo odstoupení od smlouvy. Do 30 dnů musí prodejce reklamaci uznat, či zamítnout. Pokud to v termínu neudělá, máte nárok od smlouvy odstoupit.

Kde reklamovat?

Pokud byl autobazar jen prostředníkem při komisním prodeji, pak se musíte obrátit na původního majitele. U soukromé osoby lze reklamovat jen 6 měsíců od koupě.

Pozor na smlouvu! Abyste měli šanci na úspěch, musíte mít smlouvu, která není napsána ve váš neprospěch. Pokud jste podepsali, že kupujete věc, jak »stojí a leží«, prodávající neodpovídá za nic kromě toho, co jste si ve smlouvě výslovně vymínili.

„Smůlu máte, jestli jste podepsali, že automobil je před generální opravou a nefunguje na něm skoro nic – to bývá uvedeno vzadu maličkým písmem,“ upozorňuje Aleš Zich.

Vyhněte se problémové reklamaci:

■ Nechejte si před nákupem prověřit technický stav ojetého vozu od nezávislého odborníka.

■ Kupujte ojetiny jen u ověřených autobazarů nebo dealerů nových vozů s vlastním servisem.

■ Zjistěte si a pečlivě prověřte servisní historii vozu a soulad se servisní knížkou včetně její pravosti.

■ Pokud si nejste jisti, že rozumíte smlouvě, vyplatí se nechat si ji před podpisem zkontrolovat od nezávislého odborníka nebo právníka.