Včera dopoledne tu totiž začal každoroční autosalon, letos ovšem znatelně ovlivněný světovou finanční krizí.

Otevřeno je zatím jen pro odborníky a novináře, veřejnost projde branami výstavy až v sobotu 4. října. Letos se světové automobilky snaží přilákat zákazníky hlavně prostřednictvím malých vozů s nízkou spotřebou.

Fotogalerie
7 fotografií

Na výstavě se odbude rekordních 90 světových premiér včetně nové verze modelu Octavia, již mladoboleslavská automobilka představila už ve středu na večeru koncernu Volkswagen. (Blesk informoval.) Přestože jsou novinky až do slavnostního odhalení skryté pod plachtami, už teď se zhruba ví, co se pod nimi skrývá... Takže už dopředu byly známé letošní taháky – VW Golf šesté generace a jeho přímý konkurent – nový Renault Mégane.

Čekalo se i na malou osobní dodávku C3 Picasso, která by se v pohodě měla vyrovnat s každou městskou nerovností, protože to je vlastně miniteréňáček. I když jsou "vzrůstem" malé, nesmějí zapadnout ani Nissan Pixo, iQ od Toyty nebo "bublinka" Nuvu, která vypadá, jako když vypadla z klasické sci-fi .

V Paříži by měly být také představeny koncepty aut, které potkáte v kolonách až za pár desítek let. Jde hlavně o Citroën Hypnos a Peugeot RC. K autům patří i krásná děvčata. Co se krásy a sexappealu týče, vedou italské značky Fiat, Lancia a Alfa Romeo... Autosalon končí 19. října.

Tabulka
Autor: red