Odborníci v redakci Blesku
Autor: Tonda Tran

Kapitola clanku

Odpovídala JUDr. Lucie Hrdá

 

Sleduji pořad Výměna manželek, často to na diváka působí, že zejména v sociálně slabších rodinách dochází k domácímu násilí či týrání dětí. Zajímalo by mě, i když nejsem s konkrétní rodinou nijak spjata, jestli můžu podat trestní oznámení.

 

Ano, trestní oznámení můžete podat kdykoliv. Policejní orgány jsou povinny přijímat oznámení od kohokoliv. Skutečnost lze oznámit písemně, doporučuji oznámit to na nadřízené státní zastupitelství. A ještě požádejte podle paragrafu 158, odst. 2 podle trestního řádu, o informaci, jak bylo naloženo s vaším trestním oznámením, tvz. žádost o vyrozumění.

JUDr. Lucie Hrdá
Autor: Tonda Tran

Můžete si najít ještě nějaké odkazy, např. Syndrom CAN – syndrom týraného dítěte. Najdete tam spoustu definic, ohledně čeho se může týkat týrání dítěte. Je tam popsáno podrobně psychické týrání.

 

Naše sousedka je na vozíčku, žije se synem, který ji mlátí, bere si od ní peníze na alkohol. Paní často sedí před zamčeným domem a volá o pomoc. Policie to odmítá řešit, paní nikdy nepřizná, co jí syn vyvádí. Jak můžeme zasáhnout?

 

Podejte písemně trestní oznámení na okresní státní zastupitelství, ve kterém sepíšete, co se tam děje. Že místní policejní oddělení odmítá případ řešit, protože paní řekne, že se doma nic neděje. U domácího násilí není potřeba souhlas oběti s trestním stíháním. A oni jsou povinni vyšetřovat danou věc a ne jenom věřit oběti, která je vysokého věku a extrémně závislá na pachateli trestné činnosti.

 

Nesmí podléhat mýtům o obětech, kdy to, že ona něco takového popírá, neznamená, že souhlasí s tím, co se děje. Ona neumí žít jiným způsobem, protože už je obětí velmi dlouho.

 

Otec má Alzheimera. Nevlastní matka se mi přiznala, že ji bije. Jak to máme řešit?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.