U tzv. nepřímé imise totiž platí, že každý je povinen snášet »obtěžování« z obyčejného, normálního užívání nemovitosti, pokud podstatně neomezují obvyklé užívání jeho nemovitosti. To, co je »normální « (přiměřené místním poměrům), pak bude posuzovat soud. Největším problémem dnešní doby je hluk způsobený dopravou a zahradní technikou. Pila, sekačka nebo řezačka dokážou sousedům pořádně znepříjemnit bydlení. Stejně tak ale ruší sousedské vztahy i hlasitý štěkot psa nebo zvuky jiných zvířat. Podle nového občanského zákoníku je ale obtěžování hlukem nepřípustné, pokud jde nad míru přiměřenou poměrům. Co ale je přiměřené poměrům, vždy v konkrétním případě posoudí soud.

Když vás trápí sousedův klavír

Hra na klavír, klarinet nebo bicí jsou hlavně v panelovém domě častým zdrojem sporů. Narážejí zde totiž na sebe dvě práva – právo »hudebníka« hrát a právo »posluchače« na klid. Soud pak musí posoudit, čí zájem je »spravedlivější«.

Hlučná diskotéka nebo předzahrádka

Dunění diskotéky nebo hluk z předzahrádek jsou častým zdrojem nepříjemného hluku. Pokud se tyto zvuky linou hlavně v noci, máte velkou šanci, že budete u soudu úspěšní. Nezáleží přitom na tom, že hluk nepřesáhne hygienické limity.

Nepořádek

Pokud váš soused zanedbává svůj pozemek a vás trápí pohled na »skládku« na jeho zahradě, pach a třeba potkani, začněte jednat a na souseda tlačit, aby věc dal do pořádku. Pokud nic neudělá, suďte se.

Zápach

Podle nového zákoníku je přímé přivádění odpadů, ať už se jedná o odpadní vodu, močůvku, zápach či kouř, na sousední pozemek zakázáno. Pokud tedy bude například z poškozeného potrubí unikat odpad na váš pozemek, kouř ze sousedova komína bude odveden přímo do vašeho okna nebo bude zápach hnoje navršeného před váš dům »vnikat« do vaší kuchyně, jde o přímou imisi, která je zakázána, a vy máte právo se bránit.