Dlouholetí čtenáři Blesku oslavili o víkendu dlouholeté manželství v kruhu rodiny a pochopitelně zavzpomínali. „Bylo mi 17 let a pracovala jsem ve Svitu, v tehdejším Gottwaldově, u kruhu při výrobě »šedého moru«. Tak se říkalo módním galoším. Vráťa tam chodil z jiného provozu za kamarádem a padli jsme si do oka,“ usmívala se paní Helena.

První rande

Na první rande nikdy nezapomněli. „Pozval jsem ji v prosinci 1958 na estrádu do Velkého kina. Vystupovali tam Milan Chladil, Ivetta Simonová, Josef Zíma a další. Když jsme šli tam, bylo sucho. Když jsme vyšli ven, bylo téměř po kolena sněhu. K jejímu internátu jsme si vyšlapávali cestičku,“ přiblížil manžel.

Polibky až po čase

Vodívali se za ruce a první polibek přišel až po čase. „To nebylo jako teď. Nic jsme nechtěli uspěchat. Ale v květnu jsme už měli udělané prstýnky i s vyrytým datem svatby 19. 9. 1959. Devítky nám přinesly opravdu štěstí, i když tenkrát jsme to nevnímali. Naplánovali jsme to tak, protože to byla sobota a 17. září jsem dovršila osmnáct,“ vzpomenula nevěsta. „Svatební noc jsme si neužili. Byl mráz, spali jsme u mého bratra v nevytopené ložnici. Duchny ledové, zuby nám cvakaly,“ vzpomínala Helena.

Jak vydržet?

A recept na dlouholeté šťastné manželství? „Jednoduše. Vždy jsme stáli při sobě a nikdy jsme se dlouho nehněvali. Vše jsme si hned vyříkali. Neexistuje moje, tvoje. Jen naše. A prvořadé byly děti. Za všechno jsme si vždy poděkovali. Když jsme přišli domů, políbili se. To děláme dodnes a čím déle jsme spolu, tím se máme raději,“ shodli se manželé. „Mladí by si měli jeden druhého více vážit. Když dnes slyším, jak se titulují i před dětmi, dělá se mi z toho zle,“ dodala paní Helena.

Na traktor kvůli bytu

Aby manželé dostali byt, šel Vratislav pracovat do Státního statku Tlumačov. Zde zůstal až do důchodu. Jezdil hlavně traktorem, ale ovládal všechny stroje včetně kombajnu. Manželka zůstala 17 let s dětmi doma a pak se vrátila do Svitu. Manželé vychovali dva syny (54, 59) a dceru (49). Těší se ze šesti vnoučat a pravnoučka.

VIDEO: Paní Zbořilová vyhrála 10000 v Trháku