"Malíř Bukovský je špičkový český výtvarný umělec. Výstavou chceme připomenout poslání synagogy ve městě a židovské tradice. Jeho tvorba je věnována židovským motivům," uvedl starosta Hranic Vladimír Juračka. Autor je podle zástupců města s židovstvím spojen jak rodem, tak tématikou Starého zákona, která je zastoupena v jeho tvorbě.

Pětašedesátiletý malíř žije v Podlesí u Příbrami Jeho tvorba je zastoupena ve veřejných i soukromých sbírkách v Čechách, Polsku, Německu, Rusku, Itálii, Jižní Koreji i Spojených státech.

Bukovským zahájila hranická radnice zároveň nový cyklus výstav, jejichž dramaturgie vychází z koncepce galerijní činnosti města Hranic do roku 2020, kterou nedávno schválila rada města.

Bývalá židovská synagoga stojí na místě starší synagogy ze 17. století. Vybudována byla v 60. letech 19. století v maursko-byzantském slohu. Je majetkem Církve československé husitské. Od roku 1943 slouží k muzejním účelům a po rekonstrukci v letech 1994 a 1995 je využívána Městským muzeem a galerií k pořádání výstav se zaměřením na moderní české a slovenské výtvarné umění. Příležitostně se zde konají také koncerty.

ftv jpt