O způsobu narušení kódu se blíže rozepisují přímo tvůrci programu na svém blogu. Podezřelou aktivitu zjistili 12. září. Program odesílal data s informacemi o počítači uživatele na neznámou IP adresu. Zpětnou analýzou se dopátrali, že instalátory programů byly modifikovány. Aktuálně by mělo být již vše opraveno a zabezpečeno před dalšími možnými útoky.

TIP: V Linuxu byla objevena díra. V systému je už sedm let a hackeři ji teď aktivně využívají

CCleaner: Ještě větší průšvih, než jsme si mysleli

Škodlivé verze programu se ven dostaly během srpna. Uživatelé neměli šanci si něčeho všimnout, instalace probíhala zcela standardně.

CCleaner v různých verzích používá 130 milionů uživatelů a každý týden dojde přibližně k pěti milionům stažení programu či mobilní aplikace. Chyba by se měla podle upřesňujících informací týkat jen 32bitových verzí programu pro Windows. Ale i tak se útok podle zjištění Reuters dotkl více než dvou milionů uživatelů.

TIP: 6 programátorských chyb, které zabíjely a stály stovky milionů dolarů

Pokud máte některou z dotčených verzí, aktualizujte program na aktuální opravené verze. Tak jako tak by vám už ale nemělo hrozit žádné nebezpečí. Cílový server se podařilo najít, sídlil v USA. Ve spolupráci s americkými orgány se firmě podařilo jej odstavit a dále probíhá vyšetřování, kdo za útokem stojí.

Fotogalerie
7 fotografií