Amazon Go umožňuje, abyste přišli do obchodu, pouze se při vstupu ověřili přes telefon a pak už můžete bez omezení nakupovat. Můžete si brát zboží z regálů podle libosti a následné z obchodů vyjít třeba rovnou domu. Žádné pokladny, fronty a placení. Vše otravné zkrátka zmizí. A jak je to vyřešeno?

Patentovaná technologie Amazonu využívá strojového učení a rozpoznávání tváří pomocí kamer a senzorů, které jsou rozmístěné po celém obchodě. Díky tomu dokáže systém přesně měřit kdo, co a kolik si toho vzal z regálů. Při odchodu pak pouze strhne účet za zboží z vašeho účtu na Amazonu, na který je navázaná kreditní karta.

Obchody Amazon Go budou velmi malé - kolem 170 m² a budou prodávat například mléko, čerstvý chleba, sendviče, jídla do mikrovlnky a podobně. Půjde tak spíše o takové „večerky“, což odpovídá i tomu, že jich chce Amazon jen ve Spojených státech v následujících letech postavit kolem dvou tisíc.

První obchod tohoto typu Amazon otevře začátkem příštího roku v Seattlu. Bude také zajímavé sledovat, jak má Amazon vyřešenou ochranu proti krádeži – budou totiž mít obličej případného zloděje určitě v perfektní kvalitě. Každopádně je jisté, že pokladní už nebudou potřeba a malé nákupy budou pohodlnější, než dříve.