Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Tisíce skladníků a kamionů tu nechceme. Horní Počernice opět odmítly Amazon

Autor: ČTK, kle - 
5. ledna 2016
17:28

Horní Počernice pošlou na magistrát negativní stanovisko k výstavbě haly, kde by mohlo sídlit centrum Amazonu pro vrácené zboží. Budou požadovat kompletní posudek vlivu na životní prostředí EIA. Nové centrum chce firma otevřít na konci příštího roku. V hale o rozloze 40 000 m2 chce zaměstnat 3000 lidí, z nich 1 000 přejde z centra v Dobrovízi.

O negativním stanovisku řekla po úterním jednání rady městské části radní pro výstavbu Karla Polydorová (Šance pro Počernice). „Vyjádření s negativním stanoviskem bude poslané na magistrát. Má 22 stran, požadujeme v něm další posuzování EIA,“ uvedla radní.

Rada městské části se od výstavby distancovala hned poté, co firma Amazon záměr stavět v Počernicích oznámila. Proti jsou i někteří místní, petici na internetu podepsalo asi 250 lidí. Městská část má asi 15 000 obyvatel.

Majitel skladového parku (P3 Park) má stavební povolení na pět menších hal, jedna už přitom stojí. Pokud chtěl místo nich stavět jednu velkou pro potřeby Amazonu, musel by získat povolení úřadu pro změnu stavby před dokončením. Problémem by mohla být také kanalizace, která počítá s šestinovým počtem zaměstnanců.

„Společnost P3 má souhlas Pražských vodovodů a kanalizací k přímému napojení do pražské páteřní kanalizace. Proto nebude nikterak zatížena samotná kanalizace Horních Počernic,“ informoval mluvčí společnosti P3 Logistic Parks Aleš Langr.

Nové návratové centrum má být umístěno na okraji Prahy v již existující průmyslové zóně P3 Prague Horní Počernice, postaví ho společnost P3 Logistic Parks. Podle předpokladů má provoz centra Amazonu vyvolat dopravní zatížení v rozsahu 250 osobních aut a 105 nákladních aut denně v hlavní sezóně, trvající tři měsíce.

Maximální dopravní zatížení má být až 340 osobních aut a až 165 nákladních aut denně. Podle Langra je takové zatížení menší než v případě původně plánovaných čtyř menších hal. Počítá se také s možnými stavebními úpravami sjezdu z rychlostní silnice R10 (D10), které mají zajistit napojení průmyslové zóny.

Amazon v ČR v roce 2013 otevřel v Dobrovízi centrum vráceného zboží. Od června v Praze také funguje česká kancelář firmy. V září společnost v Dobrovízi spustila provoz svého prvního českého distribučního centra. Firma původně chtěla postavit distribuční centrum v Brně, od tohoto záměru ale ustoupila.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi