Sdružení poskytovatelů internetu CZ.NIC má v plánu zavést jedno jediné přihlašovací jméno pro všechny internetové služby. Tuzemští uživatelé by se tedy registrovali na centrální stránku, kde by vyplnili své udaje a později by používali pouze jedno jméno a heslo.

Podstatně by to ulehčilo a zpříjemnilo pohyb na internetu. Nutnost oddělených registrací často otravuje a zdržuje. Navíc si nemusíte pamatovat různá hesla a přezdívky na jednotlivých webech, pokud jich používáte víc.

Osobní data pod kontrolou

Za správu účtů na mojeID bude zodpovědné právě sdružení CZ.NIC. V něm jsou zastoupeny jak soukromé firmy tak i stát. Přihlašování přes mojeID by mělo být i bezpečnější, protože své údaje nesdělujete různým serverům, ale pouze jedné instituci, která ručí za jeho bezpečnost.

Na stránky by se mělo dát přihlašovat i jinak než heslem, například přiděleným certifikátem. Další výhodou je, že pokud přecházíte na jiný email nemusíte ho měnit na všech svých účtech ale opět pouze jednom. Člověk má své osobní údaje lépe pod kontrolou.

Služba začala fungovat 26.10. uvidíme, jak se jí bude dařit. Ke službě se můžete přihlásit na adrese mojeid.cz.