Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Doktor Smrt prodává části lidských těl na internetu

Autor: INT, vk, kk, jos - 
26. října 2010
08:35

Svérázný umělec, který se nezastaví před ničím. Takový je Gunther von Hagens (65) – Němec, jemuž se přezdívá Doktor Smrt. Jeho »doménou« jsou lidská těla bez kůže, která jsou preparována speciální metodou zvanou plastinace. Teď o sobě dal kontroverzní anatom opět vědět. Části lidských těl se totiž rozhodl prodávat na internetu! Obchod s mrtvolami otevírá už 3. listopadu.

Německý anatom lidská těla zachovává tím, že je vyplňuje speciální plastickou hmotou. A právě tyto exponáty, které pocházejí ze skutečných mrtvol, si budou moci zájemci zakoupit na Hagensově internetové stránce. Celá lidská těla zde budou k mání v přepočtu za více než 1,5 milionu korun, torza za 1,2 milionu a pouze lidské hlavy budou stát necelého půl milionu korun.

Koupě naštěstí nebude umožněna soukromým osobám, ale budou ji moci uskutečnit pouze lékaři či vědci. Internetový prodej vypreparovaných lidí už stačili odsoudit němečtí římští katolíci.

S argumentem, že se jedná o zneuctění mrtvých, chtějí celý obchod zakázat. Doktor Smrt si z toho ale těžkou hlavu nedělá. Na skandály je zvyklý. V roce 2002 čelil hrozbě zatčení, když po 170 letech vykonal ve Velké Británii veřejnou pitvu, kdysi byl také obviněn, že použil těla popravených čínských vězňů. Umělce rovněž "proslavila" putovní výstava Bodies, která byla k vidění i v Praze.

Zatímco někteří ji považují za poučnou, u dalších vzbudila odpor. Svá těla mu prý nabízí mnoho Němců, kteří nechtějí platit drahý pohřeb a souhlasí s tím, aby byli vystaveni po celém světě. Heidelberský Institut pro plastinaci od roku 1982 registruje už 11 tisíc dobrovolných dárců těl a orgánů.

Varlata za 9 tisíc a mozek pro štěstí

Neobvyklý Hagensův obchod s kuriózními dary můžete najít už teď na německo- polských hranicích ve městě Guben. Pokud chcete například někoho odnaučit kouřit, vhodným dárkem pro něj podle anatoma budou zčernalé plíce kuřáka. Ty vás vyjdou v přepočtu asi na 90 tisíc korun. Varlata jsou podstatně levnější, jedno stojí asi 9 tisíc. Svým blízkým také můžete zakoupit kus mozku pro štěstí. Plátek mozku dostanete za 38 tisíc korun, průřez lidské pánve zhruba za 8 tisíc korun. Vedle částí lidských těl jsou tu k mání i ostatky zvířat.

Kdo je Hagnes?

Německý profesor a preparátor mrtvol se narodil v roce 1945 ve východním Německu. Vystudoval medicínu a v roce 1975 získal doktorát. Pracoval na univerzitě v Heidelbergu jako asistent anatomie a patologie. Už tenkrát se zajímal o možnosti konzervace lidského těla a chtěl, aby si orgány zachovaly po smrti původní vzhled bez pachu a zkázy. Mnoho odborníků mu vyčítá neetický přístup k mrtvým. On sám se však považuje za vědce. Německý umělec údajně prohlásil, že chce plastinovat tělo Michaela Jacksona (†50). Prý ho o to požádal sám zpěvák. Rodina se však k těmto spe

Co je to plastinace?

Tento postup profesor objevil v roce 1977 a o rok později si jej nechal patentovat. Celý proces trvá přibližně dva roky. Tělo se nejdřív vloží do acetonu, aby se zbavilo tuku a vody. Aceton se zčásti vypaří a zbytek se odsává. Pak se do dutin napouští speciální plastická látka připomínající silikon. Podstatou je to, že veškerá voda přítomná v tkáních mrtvého těla je postupně nahrazena speciální silikonovou směsí. Výsledkem je pogumovaný orgán a na lidském těle jsou podrobně vidět kosti, svaly, nervy i cévy.

djaba ( 26. října 2010 22:02 )

Vždy, když se objeví někdo s nestandartní činností ,uměním nebo postojem, najde se mnoho odpůrců .To nikdo neviděl mumii , vysušené mnichy nebo preparované lidské plody a novorozence ? Třeba i kostnice v Kutné Hoře může být bizarní .Takže odpůrci , máte volbu - nechoďte tam, nebo ano a tiše rozjímejte .

ivahomolkova ( 26. října 2010 18:43 )

kolovrátek nudí

ivahomolkova ( 26. října 2010 18:33 )

Díky za podporu.

e.44 ( 26. října 2010 17:33 )

iva souhlas A toho uštěkanýho čokla níže si nevšímej. To je ve skutečnosti hloupej, sprostej, zamindrákovanej a nevzdělanej chlap.

ivahomolkova ( 26. října 2010 16:06 )

Tak to byli asi staří Egypťané a jiní další pěkné zrůdy.A co patologové? V čem všem se musí hrabat a vadí to snad někomu?Mám úctu k těmto lidem,k jejich práci,protože je obdivuju,já bych to dělat nemohla.A na čem si myslíš,že se učí medikové? Všimla sis,že vyjadřuju jen svůj názor,který nikomu nenutím,ale ty hned kolem sebe agresivně kopeš a urážíš? Kdo je tedy normálnější? Zamysli se a respektuj názory jiných.Tady vzniká agrese!

Zobrazit celou diskusi