Televizní vysílání přes internetový protokol (IPTV) je velice moderní možnost příjmu televize. Předně nutno upozornit, že nejde o sledování televizních kanalů přes internetový prohlížeč. Je to plnohodnotné vysílání, k jejímuž šíření je akorát použita internetová síť.

Co je potřeba k příjmu?

Službu IPTV poskytuje v Česku několik firem, které ovšem fungují pouze lokálně hlavně ve velkých městech. Společnosti poskytujíci tento druh televizního vysílání i s jejich programovou nabídkou lze jednoduše vygooglovat (zadejte "iptv poskytovatele"). Televize se přenáší buď po optické nebo ADSL (telefonní) síti. Uživatel musí mít doma samozřejmě přípojku.

657077:gallery:true:true

Dále je potřeba přikoupit nebo od provozovatele pronajmout speciální set-top box. Pozor! Slovem set-top box se označují přijímače pro všechny příjmy digitálního vysílání (pozemní, satelitní nebo kabelové), ale na každou službu je vlastní specifický přístroj. Například pro kabelové vysílání nelze použít běžný set-top box za 500 Kč, který koupíte v každém obchodě s elektronikou! Ovšem existují set-top boxy kombinované, IPTV set-top boxy povětšinou zvládají i pozemní vysílání. Instalaci provádí poskytovatel služby.

Příjem samozřejmě i ve vysokém rozlišení

Provozovatelé služby IPTV nabízejí širokou škálu až 70 programů, přičemž některé i v lepší kvalitě HD. Mobilní operátor dle dostupných informací vysílá běžné PAL (SD) programy v kvalitě 576i, tedy na obrazovce se střídá obraz se zobrazenými buď sudými nebo lichými řádky. U HD programů je kvalita 1080i, tedy ne plné FullHD 1080p.

Pro zobrazení HD obrazu je nutné mít set-top box připojený HDMi kabelem a hlavně v menu přístroje přepnout kvalitu výstupu. Standartně bývá výstup nastaven na hodnotu pouze 576p, proto je nutné ho změnit na 720p nebo 1080i! Pokud tak neučiníte, nebudete sledovat dostatečně kvalitní obraz.

set-top box
Autor: entone
Je přijem omezený nebo můžu chytat všude?

Odpověď je v tomto případě bohužel ne. Optické sítě poskytovatelů jsou rozvedené pouze v některých městech a v případě telefonní přípojky je nutné dostatečně silné připojení. Internetová televize vyžaduje přibližně třímegabitové připojení. Pokud je vaše bydliště dál od rozvodové ústředny, nedosáhnete dostatečné rychlosti připojení.

Navíc televize při sledování programů podstatně zpomaluje pohyb na internetu, protože je v přípojce upřednostňována. Například pokud vaše připojení dosahuje maximální reálné rychlosti 4 megabity za sekundu, internet "jede" jen na jednom megabitu, což je v dnešní době hodně málo. Současné stahování dat a sledování televize je pro někoho dosti obtížné nebo nemožné.

657174:gallery:true:true

Co přináší IPTV navíc

Vedle elektronického programového průvodce, který je stejný jako u ostatních typů digitálního příjmu, nabízí ještě navíc přístup k videotéce a možnost nahrávání. Stejně tak je možné si zaplatit jednorázové sledování jen jednoho programu. Například v případě zajímavého sportovního přenosu na kanálu, který si normálně neplatíte.

Videotéka funguje jako virtuální půjčovna filmů. V ní si za poplatek na 24 hodin stáhete film, který si můžete dle libosti pouštět kolikrát jen chcete. Provozovatelé služeb nabízejí stále více filmů, mezi kterými se objevují i novinky aktuálně vydávané na DVD.

Dále si můžete nastavit nahrávání libovolných i více souběžně běžících pořadů najednou. Nahrávky jsou poté po různě dlouhou dobu uchovávány. Žádný z oblíbených pořadů vám tedy neuteče.

657078:gallery:true:true

V dalším díle probereme nejlepší způsob příjmu televize, co se dostupnosti a rozsahu kanálů týče - satelitní.

:gallery:true:true:true:gallery:true:true:trueLíbil se vám tento článek? Hlasujte pro Blesk.cz v anketě Křišťálová lupa o nejlepší český web. Děkujeme.