Ultra HD i 3D obraz

Sony se naplno pustila do produkce Ultra HD televizí s 4K rozlišením (nejčastěji 3840x2160 pixelů). Obraz je přibližně čtyřikrát detailnější než u dnešního Full HD 1080p rozlišení. Sonyd dokonce předvedla některé filmy na Blu-ray discích, které hodlá uvést na trh. Některé modely dokonce umí upscalovat (převést) jakýkoliv obraz do této podoby a mnohdy navíc ještě do 3D. Jiný model zase dokáže prostřednictvím speciálních brýlí rozdělit obraz u videoher tak, že každý hráč vidí pouze vlastní dění na jedné a té samé obrazovce, a to bez nutnosti jejího rozdělení.

TV ovládaná bezdrátovým perem

Panasonic pro změnu představil novou HDTV, kterou je možné ovládat speciálním perem. Nejde však o technologii dotykové obrazovky. Nic takového! Jde o chytrou technologii Bluetooth, která přenáší bezdrátově veškeré informace přímo do televize. Přitom téměř nerozeznáte rozdíl od normálních dotykových displejů. Panasonic představil prototyp, který by měl jít do prodeje příští rok. Díky Bluetooth peru můžete malovat na fotografie, ale také hrát jednoduché hry. Televize díky propojení se sociálními sítěmi tak poslouží jako počítač s obří obrazovkou ve vašem obýváku.

Sharp jde ještě dál, odhalil 8K televizi

Ultra HD televize byly hlavním lákadlem CES 2013, ale japonská společnost Sharp jde ještě dál. Na tiskové konferenci představila koncepční model, který je schopný zobrazit rozlišení 8K, tedy dvakrát vyšší než na veletrhu představené 4K Ultra HD. Společnost LG zase ukázala obří stěnu složenou z Ultra HD televizorů, které podporovaly 3D zobrazení, a i když byl celkový obraz rozdělován ohraničením TV, poskytl požitek srovnatelný se sledováním trojrozměrného snímku v kině. Budeme ale ještě vůbec s příchodem nových televizí nějaké kino potřebovat?

 

Společnosti, které představily Ultra HD 4K televizory

Sharp
Sony
Samsung
Panasonic
LG

Na velikosti záleží?

Na CES 2013 se každý předháněl v nej, nej, nej. Jedna společnost tak měla první 56palcový Ultra HD displej, další zase 60palcovou Ultra HD obrazovku. Tato technologie je úžasná, ale nikdo se nezblázní z toho, že má konkurence o čtyři palce větší televizi založenou na stejném principu.

Fotogalerie
39 fotografií