Pro některé zákazníky je čekání ve frontě jedinou možností, jak se k novému iPadu dostat okamžitě. Firmě rychle došly zásoby, jimiž uspokojovala online objednávky, a ve čtvrtek zákazníkům sdělila, ať se připraví na dvou, až třítýdenní čekání. Kdy bude iPad třetí generace opět běžně k dostání, si provozovatelé prodejen netroufají odhadovat. Možná půjde i o dlouhé týdny.

 

Kompletní hardware nového iPadu po kompletním rozebrání
Autor: Reuters

Vybraní dnes, Češi za týden

Třetí generace iPadu se dnes začala prodávat ve Spojených státech, Kanadě, sousedním Německu, Francii, Velké Británii, Švýcarsku, Japonsku, Hongkongu, Singapuru a Austrálii. V České republice by měl být k mání za týden. Horečka spojená s uvedením nového iPadu se ve čtvrtek projevila i na ceně akcií firmy. Kurz Applu během dne poprvé překročil hranici 600 dolarů, nakonec ale zisky ztratil. V australském Melbourne už dokonce jedna skupina technických nadšenců z webu iFixit.com celý tablet rozebrala. Vybrala z něj i procesor A5X, který zařízení pohání.

Fotogalerie
7 fotografií

Pozor na Číňany

V Hongkongu jediná prodejna Apple distribuci iPadu důkladně zorganizovala. Zákazníkům určila dobu vyzvednutí a požadovala po nich identifikaci místním průkazem, aby se zamezilo snahám Číňanů mimo hongkongské území koupit si přístroj dříve, a vyhnout se tím doma spotřební dani. V sousedním čínském městě Šen-čenu tak museli lidé čekali, až se tam nové tablety propašují. Čína je sice pro Apple nejrychleji rostoucím trhem, firma ale datum zahájení prodeje nového iPadu zatím neoznámila.