Nový tablet nepředstavil v San Francisku nikdo jiný, než samotný šéf společnosti Apple Tim Cook. iPad 3 má lepší displej, úžasné rozlišení, diktování textu hlasem, dvouádrový procesor a začne se prodávat již za pár dní, od 16. března ve vybraných zemích. Budou jimi USA, Velká Británie, Kanada, Francie, Německo, Švýcarsko, Japonsko, Hong Kong, Singapur a Austrálie. V České republice by měl být k mání v druhé vlně, a to 23. března.

Nový iPad bude mít rozlišení displeje 2048 × 1536 pixelů
Autor: EPA, Reuters, ČTK

Displej se super rozlišením

Nový iPad má XGA rozlišení 2048 × 1536 pixelů. Displej má přitom 9,7 palce, čili necelých 25 centimetrů. Je přitom 0,94 centimetru široký a váží 635 gramů. Nahrává videa ve full HD rozlišení 1920 x 1080 pixelů a má kvalitní fotoaparát. Jeho optika oplývá pěti čočkami, má infračervený filtr a rozlišení 5 Mpix. Tablet bude pohánět nový operační systém iOS a pomáhat mu k tomu bude supervýkonný dvoujádrový procesor Apple A5X o taktu 1 Ghz. Podle Applu je v některých ohledech jeho novinka výkonnější než herní konzole Xbox 360. Nadupaná je i grafická karta nového tabletu, PowerVR SGX543MP4 má čtyři jádra. 

Nový iPad lze ovládat i hlasem
Autor: EPA, Reuters, ČTK

Hlasové ovládání

Novinka z chytrého telefonu iPhone 4S, hlasové ovládání Siri se sice nevrátilo, ale tento způsob ovládání u nového zařízení nechybí. Diktovat s ním budete moci do nového iPadu text, a to v angličtině, němčině, francouzštině a japonštině. Čeština mezi podporovanými jazyky není. Nový iPad má připojení nové generace sítě 4G, která není na našem území podporována. Maximální přenosová rychlost je 72 MBit/s. Stejně jako na konzolích, i nový iPad bude mít hardwarové tlačítko Home. Baterie zařízení by měla vydržet na děvět až deset hodin provozu.

Editace fotek v iPhoto ne nesmírně obsáhlá
Autor: EPA, Reuters, ČTK

Luxusní editace fotografií v iPhoto

V novém iPadu je zabudována šikovná aplikace na detailní upravování fotografií. Jmenuje se iPhoto a zpracuje i 19Mpix. Upravovat lze jas, ostrost, kontrast, upravovat štětci, prostě vše, co se vám zamane. Nejlevnější varianta iPadu bude mít 16GB paměť a wi-fi připojení bude stát 499 dolarů, což je asi 9 500 Kč. 32GB verze přijde na 11 400 Kč, 64 GB verzi pořídíte za 13 300 Kč. V případě nových tabletů s 3G/4G sítí zaplatíte za 16 GB 12 tisíc Kč, za 32 GB 13 900 Kč a za 64 GB model 15 800 Kč. Nový iPad však postrádá USB konektor i slot pro SD karty. Na tiskové konferenci v San Francisku nedostal nový iPad ani dodatečné označení 3, ani HD, jak se očekávalo. Jmenuje se jednoduše iPad, za což se novému výrobku mnozí posmívají.

Fotogalerie
9 fotografií