Video
Video se připravuje ...

Devil May Cry 5: Special Edition - trailer Capcom/PlayStation

Akční sága Devil May Cry se z kraje loňského roku vrátila po rebootu nečekaně s pátým dílem. Ten posadil na zadek kritiky i hráče. Díky svým kvalitám se stal s téměř 4 miliony prodaných kopií po zásluze nejprodávanějším dílem celé série. Nyní je tu vylepšená verze Devil May Cry 5: Special Edition pro konzole nové generace, která nabízí všechna DLC, hru za Danteho bratra Vergila navíc a samozřejmě významně vylepšenou technickou stránku hry včetně ještě krásnější grafiky.

Lovec démonů Dante

Příběh hry pojednává o králi démonů Urizenovi, který chce zotročit Zemi. Dante a jeho kamarádi jsou ale proti a nebojí se mu postavit. Nejslavnější lovec démonů s bílou hřívou je zpět v plné polní. Ozbrojen je nejenom dvojicí pistolí Ebony a Ivory, ale i brokovnicí Coyote-A a šílenými kousky jako kloboukem Dr. Faust nebo absurdní kombinací dvou motorových pil a motocyklu Cavaliere. Ani jeho bájný meč nechybí. Během hry pak získá ještě silnější.

Devil May Cry 5: Special Edition pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Vrátil se i Nero, jehož původ je prozrazen na konci hry v šokujícím odhalení. Příběh hry je neskutečně šílený, ale poutavý. Nero touží po pomstě, protože to byl právě Urizen, který ho zmrzačil. Urval mu jeho démonickou ruku. Nero však zůstal cokoliv, jen ne bezbranný. Na pahýl si nechal připevnit robotickou paži, jejíž nejrůznější modely lze vyměňovat. Jeden má obrovskou palebnou sílu, další zase umí přitáhnout protivníky. K tomu pálí ze stylové dvouhlavňové pistole Blue Rose.

Nero přišel o ruku brutálním způsobem

Stejně jako Dante se ohání mečem. Ten jeho se jmenuje Red Queen a pomocí spouště lze ještě zvýšit jeho účinnost. Nováčkem pátého dílu se stal V – dosud nejoriginálnější lovec démonů z celé série. Potetovaný hubeňour bojuje hodně nezvyklým stylem. Po ruce má magickou knihu a hůl, s jejichž pomocí ovládá tři temné tvory. Prvním je ukecaný pták Griffon, který umí kromě vtipných hlášek vysílat blesky. Dalším je puma Shadow, která mění tvary a dokáže se změnit i v kouli plnou zubů.

Devil May Cry 5: Special Edition pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Posledním je gigantický Nightmare který zamává i s těmi největšími bossy. Ohání se pěstmi a střílí lasery, ale manipulace s ním je omezená. Trio skvělých bijců pekelných stvůr v Special Edition doplňuje Vergil, jehož návrat mezi živé byl jedním z vrcholů příběhu původní hry. Tím dalším bylo odhalení, jak je spjat s Urizonem. A to nemluvě o dalším velkém překvapení. Vergil má vlastní bojový styl. Ohání s katanou Yamato, rukavicemi a botami Beowulf a po ruce má i další meč Mirage Edge.

Vergil žije!

Oproti Dantemu a Nerovi nemá Vergil střelné zbraně. Je však schopný vyvolat zářící magické čepele a Mirage a pálit s nimi po nepřátelích. Stejně jako zmínění lovci démonů i Vergil má své ďábelské já. Kromě něj však dokáže vyvolat i démonický klon, který mu pomůže s likvidací pekelných stvůr. Hra za Vergila je skvělá a jeho bojový styl osobitý. Oproti Dantemu, Nerovi a V má svou vlastní kampaň, i když prochází stejnými úrovněmi, kterých je úctyhodných 20.

Devil May Cry 5: Special Edition pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Bohužel je jeho příběh odbytý. Na začátku hry v jeho kůži se dočkáte nové videosekvence a pak po celou kampaň nic až do samotného konce. Na něm uvidíte recyklované střihové sekvence z příběhu ostatních hrdinů, které moc dobře znáte. To je slabota. Vergil by si zasloužil hlubší příběh. Navíc se v jeho kampani utká sám se sebou, což nedává vůbec smysl. Vergilův příběh v Capcomu nedomysleli a má trhliny. To je veliká škoda. Životnost se nyní díky dvěma kampaním pohybuje kolem 25 hodin.

Vizuální nádhera

Záleží samozřejmě na vámi zvolené obtížnosti. A i když budete mít dohráno, stále můžete drtit démony dál. Vrátil se totiž krvavý palác, v němž se můžete postavit 101 vlnám démonů. Řežba tak jen tak nekončí. Silný hardware konzole nové generace PlayStation 5 samozřejmě napomohl tomu, že DMC 5: Special Edition vypadá lépe než kdykoliv předtím. Modely postav jsou detailní, jejich animace plynulé a prostředí mají mnohem ostřejší textury. Nutno dodat, že hra byla nádherná už na minulé generaci konzolí.

Devil May Cry 5: Special Edition pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Nyní má několik grafických nastavení. Pokud toužíte po moderní technologii ray-tracing, která má na svědomí neuvěřitelné světelné efekty, realistické odrazy v oknech, zrcadlech i loužích na ulicích, můžete si ji zapnout v 4K rozlišení s 30 fps nebo ve full HD rozlišení s 60 fps. První možnost však nemá ani nízké snímkování stabilní a hra se občas cuká. Nejde o nic hrozného, ale znát to je. Na druhou stranu je v tomto nastavení nejkrásnější. V 1080p s 60 fps je hra plynulá, ale je o poznání ošklivější.

Ray-tracing je parádní technologie

Ani ray-tracing při něm není žádná sláva. Tento grafický režim se mi líbil ze všech nejméně. Pokud chcete mít hru plynulou a hezkou, nejlepší volba je 4K rozlišení s 60 fps s vypnutým ray-tracingem. Jde o rozumný kompromis. Pokud patříte mezi šťastlivce a máte supermoderní televizi s HDMI 2.1 portem, můžete zapnout i 120 fps bez ray-tracingu. Pak je hra zcela bleskurychlá. Silný hardware PlayStation 5 má další výhody. Polovodičový disk SSD má na svědomí krátké nahrávací časy.

Fotogalerie
81 fotografií

Hra se sice nahraje „až“ za 40 sekund, ale spuštění uložené pozice trvá asi 3 nebo 4 sekundy. Těšil jsem se, jak si v Capcomu poradí s podporou nového ovladače DualSense, který má haptickou odezvu a adaptivní spouště. Bohužel jsem zklamán. Dočkal jsem se jen obyčejných vibrací. Leda Nerův meč při nabíjení lehce vrní a spoušť vydává lehký odpor. To je ale málo. Celkově ale stejně nelze DMC 5: Special Edition jinak, než doporučit. Je to skvělá řežba se super hrdiny, děsivými protivníky, skvělou hratelností a úchvatnou technickou stránkou včetně grafiky. A prodává se navíc za sníženou cenu.

Vše o sérii Devil May Cry přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 90 %

Plusy:
Nejzběsilejší rubačka je nyní ještě lepší
4 hratelní lovci démonů s odlišnými styly boje
Solidní životnost
Značně vylepšená technická stránka včetně grafiky
Správně šílený příběh
Snížená cena
 
Minusy:
Vergilův příběh je odbytý
Slabá podpora Dualsense ovladače
 
Infobox
Datum vydání: 12. listopad 2020
Platformy: PlayStation 5 (recenzováno), Xbox Series X/S
Cena: 1049 Kč
Výrobce: Capcom
Vydavatel: Capcom
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry