Video
Video se připravuje ...

Bee Simulator - trailer PlayStation/Bigben Interactive

Bee Simulator od polského vývojářského týmu Varsav Game Studios není rozhodně simulátorem. Jde o naučnou videohru určenou dětem, které chce vzdělat a naučit je spoustu zajímavostí ohledně pilných včel. Ne vždy ale baví.

Hra za mladičkou včeličku 

Hrdinkou videohry je mladičká včelka, která teprve v úlu buduje svou pozici. Poté, co královna rozhodne o tom, že bude sbírat pyl, se rozjíždí netradiční dobrodružství s ještě méně tradiční hrdinkou. Hra za hmyz se často nevidí.

Bee Simulator pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz Ladislav Leimer

V Bee Simulatoru se stále dokola opakuje jen hrstka úkolů. Tím hlavním je sbírání pylu. Prostě poletujete nad květinami a doplňujete zásoby. Všude kolem se nacházejí různé druhy pylu, které rozlišíte díky včelímu pohledu z první osoby.

Nudné souboje

V něm lze i létat. Často také budete závodit s ostatními včelami. V tomto případě nejde o nic jiného než o prolétávání barevnými kruhy. Ne všechen hmyz, na který narazíte, bude přátelský. Vosy, sršně, ale i zlé včely se vám postaví.

Bee Simulator pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz Ladislav Leimer

V takovém případě dojde na nudný boj, který je zpracovaný dosti nejapně. Jde totiž o obyčejné události v reálném čase (QTE), v nichž jenom mačkáte ve správný čas tlačítka zobrazená na obrazovce. Je to opruz k uzývání.

Tancování hmyzu

Ztracené včelky musíte čas od času přivést zpět na cestu. Toho pro změnu docílíte tancem. Včelí tančení vypadá tak, že opakujete předvedené pohyby. Čas od času se také musíte dostat z pavučiny, zachránit larvy atd.

Bee Simulator pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz Ladislav Leimer

Herní náplň je dost stereotypní. A to i přesto, že létání s včelou ze začátku hodně baví. Problémem je však tuhé ovládání. Zatímco k pohybu a rozhlížení slouží analogové páčky, tlačítka L2 a R2 jsou určena k nabírání nebo snižování výšky.

Park plný rozmanitých lokací

Bee Simulator se odehrává v napodobenině dominanty New Yorku – Central Parku. V ní najdete hned několik lokací – hřiště, louku na piknik, jezero a zoologickou zahradu, jejíž součástí je i tropický skleník plný exotických rostlin.

Bee Simulator pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz Ladislav Leimer

K rychlému letu slouží turbo, které si doplníte cukrem. V okolí se naštěstí nalézá dost cukrovinek a shnilého ovoce. Bohužel okolí ani nic dalšího nevypadá moc k světu. Graficky je hra dost zastaralá. Prostředí je nedetailní a plné kostiček.

Grafika je špatná

Viditelnost je k tomu bídná. Předměty vyskakují v dálce zničehonic. Animace lidí i zvířat, které potkáte, jsou otřesné. Jejich modely navíc postrádají dostatek polygonů. Jsou nevzhledné. K tomu vás většinu času ignorují, takže svět vypadá uměle.

Bee Simulator pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz Ladislav Leimer

Z letargie je probere až bodnutí, a to ne všechny. Životnost hry je tristní. Hlavní náplň trvá maximálně tři hodiny. Pokud chcete splnit i vedlejší úkoly a odemknout nové včely, přidejte si hodinu navíc. Ale i čtyři hodiny jsou vzhledem k ceně málo.

Technické chyby

Sice je přítomný i multiplayer na rozdělené obrazovce, ale ten stojí tak maximálně za vyzkoušení. Z technického hlediska na tom hra není vůbec dobře. Kromě ošklivé grafiky sužují Bee Simulator bugy a poklesy plynulosti.

Bee Simulator pro PlayStation 4.
Autor: Blesk.cz Ladislav Leimer

A to jsem hrál na PlayStation 4 Pro! Naučnou hodnotu však hře upřít nelze. Děti jistě o včelách mnohé naučí. Čeština v podobě titulků je v současnosti dostupná jen na PC. Konzole ji dostanou až s blízkým updatem.

Překvapení se nekoná, jde o průměr

Bee Simulator je originální videohra. Mohla být ale také hezká a zábavná, což bohužel není. Po jejím dohrání, které přišlo ve stejný den jako spuštění, se dostavilo hořké zklamání. Celkově tak nejde o nic jiného než o jasný průměr. Škoda.

Fotogalerie
55 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 50 %

Plusy:
Zábavné poletování s včelou
Originální videohra
Naučné pro děti
Čeština
 
Minusy:
Stereotypní obsah
Tuhé ovládání
Nudné a trapné souboje
Technicky zastaralé
Neskutečně krátké
 
Infobox
Datum vydání: 14. listopad 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 999 Kč
Výrobce: Varsav Game Studios
Vydavatel: Bigben Interactive
Distributor v ČR: Comgad
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry