Pokud jste hráli předchozí ročník FIFA 19, máte jasnou představu, co dostanete letos. FIFA 20 je totiž hlavně vylepšenou verzí loňského dílu s novými statistikami a Voltou. Přesto některé známé režimy dostaly pořádně na frak. Konkrétně kariéra, kterou ze začátku nešlo vůbec hrát.

Dobrá fyzika míče

Co se samotné hratelnosti týče, změnou citelně prošla fyzika míče. Ten lépe drží na noze při kontaktu s hráčem a jeho následné rotace také odpovídají skutečnému pohybu. Co se umělé inteligence týče, spoluhráči stojí mnohdy za starou belu. Oproti předchozímu loňsku jsem u nich zaznamenal nedostatky.

Videohra FIFA 20
Autor: EA Sports

Počítačem ovládaní spoluhráči totiž často nechytnou ani jednoduchou přihrávku. A gólmani také nejednou během mého hraní předvedli věci nepochopitelné. Alespoň že obrana posílila. V té si umělá inteligence vede dobře. FIFA 20 samozřejmě těží z drahé a obsáhlé licence. Přesto chybí Juventus Turín.

Ve hře najdete pár českých týmů

Důvodem je jeho exkluzivní smlouva s konkurenčním fotbalem Pro Evolution Soccer 2020. Ve FIFĚ 20 ho nahradil tým Piemonte Calcio. Lig je jinak spousta a mezi ty nové patří třeba ta rumunská, kdyby to byl zrovna váš šálek kávy. Česká fotbalová liga opět chybí. Ve hře je však pár českých týmů.

Videohra FIFA 20
Autor: EA Sports

Kromě nároďáku jde o Spartu, Slavii a Plzeň. Nabídka režimů je tradičně bohatá. Je tu Výkop, Turnaj, Be a Pro (nově si můžete stvořit ženskou hráčku), parádní kartičkový režim FIFA Ultimate Team a problémová kariéra. Zatímco sbírání karet nejlepších hráčů a tvoření týmu snů je herní extáze, kariéra zklamala.

Kariéra plná chyb

Zpočátku mého hraní byla neskutečně zabugovaná. Nenačítaly se aktuální statistiky a soupisky. Týmy protihráčů k tomu nasazovaly jenom druhořadé fotbalisty z laviček. Hráči byli z těchto problémů více než nešťastní. Nyní už je situace o poznání lepší a kariéra funguje lépe, i když ne úplně tak, jak by měla.

Videohra FIFA 20
Autor: EA Sports

Největší novinkou je avizovaná Volta – pouliční fotbálek ve stylu legendární a dnes už bohužel zaniklé série FIFA Street. Jde o hodně rychlou kopanou, která se hraje ve složení 3 na 3 až 5 na 5 s pravidly připomínajícími futsal. Hrát lze v 17 lokacích – od Amsterdamu přes Londýn až po Tokio.

Volta s příběhem

Hraje se na parkovištích, ve skladištích i na ulici. Klíčovou roli mají při utkáních mantinely, od kterých můžete posílat přihrávky. Pardon, správně je musíte využívat, protože se bez nich neobejdete. Volta dokonce obsahuje příběh, je však hloupoučký a kvalit dobrodružství Alexe Huntera z posledních tří ročníků v režimu The Journey nedosahuje.

Pouliční fotbálek Volta v FIFA 20
Autor: EA Sports

Co se vizuální stránky týče, nelze jí nic vytknout, mohu pouze pět chválu. Podoba hráčů je neskutečná, protože jsou modely postav zpracované s citem pro detail včetně obličejů. Animace hráčů jsou realistické a neméně propracované. FIFA 20 běží ostatně na grafickém enginu Frostbite 3, což je vidět.

Parádní EDM soundtrack

Co se ozvučení a komentáře týče, výtky nemám. Hra má samozřejmě české titulky. Co stojí za vyzdvihnutí, je soundtrack plný elektronické hudby jako trap nebo house. Objevují se na něm jména jako Major Lazer, San Holo, Don Diablo, Alison Wonderland, Zeds Dead, Jauz nebo Benny Benassi. Prostě parádní tracky.

Fotogalerie
9 fotografií

Celkově zde tedy opět máme kvalitní fotbal, který je sice hodně podobný předešlému ročníku, ale fandové mu stejně neodolají. Když přimhouří oči nad pár nedostatky, mají zase celý rok co hrát, než vyjde další ročník. Navíc je pouliční fotbálek Volta kvalitní a vítaný přídavek.

Hodnocení Blesk.cz: 77 %

Plusy:
Parádní pouliční fotbálek Volta
Dobrá a osvědčená hratelnost
Vizuálně krásné
Hodně režimů
Cenná licence
Bombastický soundtrack
 
Minusy:
Problémová kampaň
Horší umělá inteligence
Až příliš podobné loňskému ročníku
 
Infobox
Datum vydání: 27. září 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, Switch, PC
Cena: 1799 Kč (konzole), 1499 Kč (PC)
Výrobce: EA Vancouver & EA Romania
Vydavatel: EA Sports
Distributor v ČR: Electronic Arts
Jazyk: AJ dabing + CZ titulky
Oficiální stránka hry